x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

ZOO JE I OPORAVILIŠTE ZA STROGO ZAŠTIĆENE DIVLJE ŽIVOTINJE

  • ZOO JE I OPORAVILIŠTE ZA STROGO ZAŠTIĆENE DIVLJE ŽIVOTINJE
28.
April
2020.

ZOO JE I OPORAVILIŠTE ZA STROGO ZAŠTIĆENE DIVLJE ŽIVOTINJE

Divlje životinje gube svoja staništa zbog eksploatacije prirodnih bogatstava i širenjem poljoprivredni površina, gradova, prometnica. Zbog toga one sve češće dolaze u neposredni kontakt s čovjekom, koji zbog straha od istih ili štete koju nanose stoci ili poljoprivrednim površinama, ribnjacima itd, uvelike utječe na smanjenje brojnosti populacija pojedinih vrsta divljih životinja. Tu su, na žalost, još i krivolov i ilegalna trgovina životinjama.

U Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama postoji popis strogo zaštićenih vrsta, kojima je potrebno spašavanje uslijed ovakvog djelovanja čovjeka. Spašavanje obuhvaća odgovarajuću njegu i oporavak, omogućuje vraćanje u prirodu, odnosno očuvanje brojnosti populacija. Često se smatra da su iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene i otrovane životinje izgubljene za prirodu, no upravo spašavanje i liječenje takvih životinja pokazalo je da itekako ima smisla spašavati ih, oporaviti i vratiti u prirodu.

Isto vrijedi i za ilegalnu trgovinu ugroženim vrstama životinja, kao i zaplijene ilegalno držanih strogo zaštićenih divljih životinja uzetih iz prirode i držanih u privatnim kolekcijama. Ova trend sve više maha uzima i u Hrvatskoj, pa su sve učestalije zaplijene na graničnim prijelazima s Republikom Srbijom i BiH. Takve životinje potrebno je privremeno smjestiti u oporavilište, te nakon liječenja i oporavka, uz pomoć nadležnih institucija, odlučiti o njihovoj daljnjoj sudbini.

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike o odabiru oporavilišta za divlje životinje, od 11. travnja 2017. ZOO Osijek zbrinjava i provodi skrb za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode RH koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene i/ili otrovane, u svrhu njihovog oporavka i povratka u prirodu. ZOO vrt ima uvjete za zbrinjavanje sisavaca iz porodice zvijeri, ptica grabljivica i rodarica. Oporavilište ih privremeno drži do njihovog izlječenja i oporavka s ciljem povratka u prirodu.

Također, privremeno zbrinjava skrbi za jedinke zaplijenjene ili oduzete na temelju odredbi Zakona o zaštiti prirode i Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama za navedene sistematske kategorije - sisavci iz reda primata i zvijeri, papigašice, kopnene i slatkovodne kornjače, guštere i neotrovne zmije.

Trenutno ZOO skrbi za dvije rode, koje su povrijeđenih krila dopremljene u oporavilište. Jedna je iz Đakovačkih selaca, a druga iz Laslova. Kod ove druge rode došlo je do loma kostiju krila uslijed ranjavanja zračnom puškom. Srećom, kod obje rode kosti krila se mogu sanirati, tako da im je postavljen vanjski fiksator i nadamo se da će do druge polovice kolovoza, kad se rode okupljaju radi vraćanja u Afriku, i ove dvije biti u potpunosti oporavljene i spremne za daleki put.

U našem je oporavilištu i jedan orao štekavac ili bjelorepan. Riječ je o potpuno iscrpljenoj i dehidriranoj jedinki koju su početkom travnja rendžeri Kopačkog rita našli i dopremili u ZOO na oporavak. RTG pretragom utvrđen je prijelom korakoidalne kosti i napuknuće kljuna. Ptica je smještena na intenzivnu skrb i dobila je potrebnu terapiju (antibiotik, antiparazitik, vitaminizirana je). Lijepo se oporavlja i ima i više nego dobar apetit. Svaki dan dobiva različitu hranu (pileća prsa, jednodnevni pilići, miševi, štakori, jaja, riba, govedina) i sve mu se sviđa. Za sada mora biti na mirovanju i ne smije širiti krila, no nadamo se da ćemo ovog prekrasnog i grandioznog letača vidjeti za koji mjesec kako opet kruži nad Kopačkim ritom!

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više