Zoo vrt Osijek
ENG

ZELENI PITON

  • ZELENI PITON
18.
June
2020.

ZELENI PITON

Vjerojatno jedna od najljepših zmija koje žive u našem Akvariju i terariju, svakako je zeleni piton. Stigao je k nama iz zagrebačkog ZOO-a prošle godine i od tada svojom blještavom zelenom bojom plijeni pozornost naših posjetitelja.

Zeleni pitoni, lat. Morelia viridis, rasprostranjeni su u Novoj Gvineji i okolnim otocima, u istočnoj Indoneziji, te Queenslandu u Australiji. Vole vlažne šume od nizinskih do poluplaninskih područja.

Mogu narasti oko 1,5 m.

U prirodi se hrane malim gmazovima, sisavcima, pticama i beskralješnjacima, dok u ZOO vrtu jedu isključivo štakore.

Razmnožavaju se sezonski, ali ne svake godine. Ženke u listopadu polažu od 6do 30 jaja u pukotine drveća ili među biljke koje rastu na stablima. Ona nastavlja brigu o jajima sljedećih 39–60 dana, sve dok se mladi ne izvale i tada njezina briga prestaje. Mladi su dugi oko 30,5 cm te su ili crveni ili žuti. Sazrijevanje može potrajati i nekoliko godina, a promjena boje u zelenu javlja se već sa 6 mjeseci ili godinu dana. Mužjaci postaju spolno zreli s 2,4 godine, a ženke s 3,6 godina.

Zeleni pitoni su arborealne zmije i većinu svog života provedu omotani oko grane s koje i love. Doba kada su aktivni ovisi o starosti zmije: mlade zmije koje su još žuto ili crveno obojane su aktivne danju, a odrasle zelene jedinke su aktivne noću. Ženke su nešto aktivnije od mužjaka i češće mijenjaju položaj iz onog za odmor u onaj za lov. Naime odmaraju se karakteristično omotani oko grane, a love tako da saviju prednji dio tijela poput harmonike dok se stražnjim dijelom drže za granu. Nastoje što rjeđe mijenjati poze kako ne bi odali svoj položaj grabežljivicima. Ženke su ujedno i jedine koje uspostavljaju teritorij, ali nisu agresivne tako da mogu dio teritorija podijeliti s drugim ženkama.

Mlade zmije su plijen ptica grabljivica. Ostali prirodni neprijatelji su dingo, varani i karnivorni tobolčari.

Zeleni pitoni u prirodi žive oko 15 godina, a u zatočeništvu do 20 godina.

Prema crvenoj listi IUCN-a zeleni pitoni pripadaju skupini LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više