Zoo vrt Osijek
ENG

ZEBRAMA ZIMA NE SMETA

  • ZEBRAMA ZIMA NE SMETA
09.
December
2020.

ZEBRAMA ZIMA NE SMETA

Kako su se životinje s afričkog kontinenta prilagodile zimama u Slavoniji? Vrlo dobro!

U sunčanom ali prohladnom vremenu uživa naših devet Grantovih zebri.

U prirodi inače jedu čak 50 različitih vrsta trava, zeljaste biljke, grančice i lišće, a u ZOO-u jedu pelete, povrće, kruh, sijeno, sol u kamenu i brst. Danas su se, uz ogradu, počastile suhim lišćem, kojeg kod nas ima u izobilju, a posjetitelji su uživali u njihovoj neposrednoj blizini.

Zebre su sisavci iz reda parnoprstaša iz porodice konja, a potječu iz Istočne i Južne Afrike. Njihovo su prirodno stanište savane, gdje su im najveći neprijatelji lavovi, hijene, ali i krokodili, gepardi i leopardi. Nađu li se u opasnosti, brane se ritajući stražnjim nogama.

Njiova je najpoznatija karakteristika sjajno krzno s prugama. Pruge su okomite, ali na bokovima prema kopitima prelaze u horizontalne. Mužjaci su veći i imaju tamnije pruge (crne), dok ženkine pruge mogu biti smeđe boje. Upravo te pruge im služe kao kamuflaža za predatore. Njima se razbija kontura tijela, pogotovo u sumrak i ujutro kad su i predatori najaktivniji. Zebre izgledaju nejasno i zbunjuju predatore jer iskrivljuju pravu udaljenost.

Inače, nikad nećete naći dvije identične zebre, iako na prvi pogled izgledaju isto. Svaka ima jedinstveni raspored i izgled pruga - kao otisak prsta kod čovjeka!

Njihova je spolna zrelost od 16 do 22 mjeseca, nose mladunce od 360 do 396 dana, a najčešće se oždrijebi jedno mlado. Zebre se glasaju rzanjem. Mogu trčati brzinom do 60 km/h. Grantova nizinska zebra, kakvu možete vidjeti u našem ZOO-u, inače je najmanja od šest podvrsta. Po obliku ušiju i ponašanju sličnije su magarcu nego konju.

A evo još jedne zanimljivosti - zebra može popiti od 8 do 10 litara tekućine dnevno.

U prirodi žive oko 20, a u ZOO vrtovima oko 40 godina.

Prema ugroženosti IUCN-a, zebre pripadaju skupini LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više