x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

ZDRAVA I SVJEŽA HRANA ZA LEMURE

  • ZDRAVA I SVJEŽA HRANA ZA LEMURE
25.
March
2020.

ZDRAVA I SVJEŽA HRANA ZA LEMURE

Niže temperature zraka i snijeg nisu spriječile prstenastorepe lemure u svakodnevnoj zabavi i, naravno, zdravoj i svježoj hrani o kojoj brine naš nutricionist. Danas im je na jelovniku ono što jako vole, a to su zelene kuglice ili, kako ih mi zovemo, "green balls". Riječ je o kuhanom grašku, sušenim lanenim sjemenkama, sušenoj koprivi, zobenim pahuljicama i briketima lucerke, smjesi koju timaritelji sami pripremaju, oblikuju u kuglice i služe lemurima. Receptura je preuzeta iz Češke, točnije iz ZOO Jihlava, a zadovoljna lica naših četiriju lemura govore koliko im se sviđa ovo jelo.

Inače se hrane voćem, ali mogu jesti i lišće, biljni sok, koru drveta i cvijeće. U našem ZOO-u im dajemo i kuhani batat, kukuruz šećerac, kikiriki, mrkvu, grožđice, lješnjake, bademe, orahe, a piju crni čaj s medom.

Prstenoastorepi lemur (Lemur catta) veliki je polumajmun koji pripada porodici Lemuridae, a živi samo u jugozapadnom dijelu Madagaskara. Naseljavaju listopadne šume te šume koje rastu duž obala rijeka. Neki žive i u mokrim šipražjima gdje nema mnogo drveća. U divljini žive u skupinama od približno 25 jedinki, a društvena hijerarhija definirana je spolom, te su ženke dominantne.

Zbog stalnog gubitka staništa, lemuri su ugrožena vrsta, premda su najbrojniji od svih lemura u ZOO vrtovima, gdje se uspješno razmnožavaju. Uglavnom su sive boje s bijelim krznom s unutrašnje strane, imaju usko bijelo lice boje s crnim šarama oko izbuljenih narančastih očiju i crnu njušku nalik na lisičju. Njihova je glavna odlika dugačak, kitnjasti crno-bijeli rep, te kao i ostali lemuri, i prstenastorepi imaju duže i veće stranje udove od prednjih.

Odrasle jedinke rastu do 2,7 kilograma, tijelo može biti dugo do 46 centimetara, a rep je duži od tijela i doseže dužinu od čak 56 centimetara.

Simpatični lemuri stekli su slavu dugometražnim animiranim filmom "Madagascar".

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više