Zoo vrt Osijek
ENG

USPJEŠAN SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

  • USPJEŠAN SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA
04.
October
2020.

USPJEŠAN SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Svjetski dan zaštite životinja i Međunarodni dan timaritelja i ove je godine uspješno obilježen u ZOO vrtu Osijek.

Uz brojne radionice i kvizove, kao i prigodne nagrade, studenti Odjela za biologiju osječkog sveučilišta objašnjavali su svim posjetiteljima važnost očuvanja prirode, koja se jako odražava na populaciju svih životinjskih vrsta.

Životinje su ugrožene, a najveći krivac za to su, na žalost, ljudi. Urbanizacijom uništavamo njihova staništa, poput šuma i močvara, a nekontroliranim bacanjem otpada ih zagađujemo. Osim toga, istaknuto je kako veliku opasnost za vodene životinje predstavljaju plastične vrećice. Na štandovima su izložene uznemirujuće fotografije koje prikazuju razne životinjske vrste stradale od konzumacije plastičnih čepova i vrećica, a što je mališane iznenadilo i natjeralo na razmišljanje.

Posjetitelji su mogli vidjeti životinjske vrste u formalinu, kosture raznih ptica i sisavaca, ptičja jaja, krila i perje, kožu raznih gmazova i ostale, prigodnu literaturu, mikroskopirali su, ali ono što je zasigurno privuklo najveću pozornost su žive životinje koje su mogli čak i držati u rukama.

U kreativnoj radionici su studenti Umjetničke akademije mališanima pokazali da se otpad itekako može zgodno iskoristiti za izradu malih umjetničkih djela.

Ovo je ujedno bio i dan timaritelja, koji su duša svih zoo vrtova. Budući da su u neposrednom kontaktu s divljim životinjama, oni na vrijeme primijete neki zdravstveni problem kod životinja, te javljaju veterinarima. Stoga treba skrenuti pozornost javnosti na njihov posao koji je vrlo odgovoran, opasan i složen, ali isto tako i kreativan i obojan brigom i ljubavlju prema životinjama.

Brojni posjetitelji su ovaj dan ugodno proveli u ZOO u, kojeg su napustili s mišlju da nastave voljeti životinje i brinuti o njima, baš poput naših timaritelja!

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više