Zoo vrt Osijek
ENG

TKO UŽIVA U UKUSNIM CRVIMA?

  • TKO UŽIVA U UKUSNIM CRVIMA?
26.
March
2020.

TKO UŽIVA U UKUSNIM CRVIMA?

Živi jestivi crvi, naročito fobasi, puni proteina, masti, vlakana, mikronutrijenata i vitamina prava su poslastica našim merkatima. Upravo su danas u svojoj unutarnjoj nastambi dobili svoju porciju ove zdrave hrane koju obožavaju! To im je, inače, danas bio drugi obrok. Za doručak su dobili porciju insektivora – specijalnu hranu za merkate od mljevenih crva i insekata, koja se miješa s vodom, od čega timaritelji formiraju zdrave i ukusne kuglice.

Merkati se u prirodnom staništu hrane gušterima, manjim sisavcima, kukcima, mekim korijenjem drveća, zmijama, pa čak i škorpionima. U osječkom ZOO vrtu za merkate inače pripremamo žohare, brašnaste crve,kuhana jaja, razno meso, voće i povrće.

Merkat (suricata suricatta) ili Slender Tailed Meerkat, podrijetlom je iz jugozapadne Afrike, gdje živi u pustinji Kalahari. Riječ je o sisavcima iz reda zvijeri, porodice mungosa, tako da, suprotno svom simpatičnom izgledu, imaju vrlo nezgodnu narav.

Životinje su to koje žive u čoporu, odnosno kolonijama od oko 30 jedinki, gdje stvaraju prijateljske odnose. Jedan član kolonije stražari i upozorava ostale na opasnost, kao što su jastreb, orao ili šakal. Stariji članovi dijele hranu s mladima.

Trenutno su merkati u svojoj unutarnjoj nastambi, koja ima centralno grijanje jer temperatura zraka treba biti oko 20 Celzijevih stupnjeva, ima podnu izolaciju i lampu s infracrvenom žaruljom. Kada zatopli, merkati će moći izići u ograđenu vanjsku nastambu koja uređenjem podsjeća na njihovo prirodno stanište, a koja je dio „Afričkog sela“. Za kišnog razdoblja ne izaze iz podzemnih tunela, ali ih je zato pravo zadovoljstvo vidjeti u igri tijekom sunčana vremena.

Prema IUCN kategoriji zaštite, merkati pripadaju skupini LC -najmanje zabrinjavajuće.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više