x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

TKO SE NAJVIŠE VESELI SNIJEGU?

  • TKO SE NAJVIŠE VESELI SNIJEGU?
24.
Ožujak
2020.

TKO SE NAJVIŠE VESELI SNIJEGU?

Snijeg koncem ožujka, naročito nakon dvadesetak stupnjeva Celzijevih, nije nitko očekivao. Neki bi rekli da je zakasnio nekoliko mjeseci, no neki stanovnici ZOO-a su mu se zasigurno najviše razveselili.

To su, naravno, gorske kune, Wolverini (lat. Gulo gulo) ili jednostavno "žderonje", koje inače žive na Aljasci, u Kanadi, Sibiru i Skandinaviji.

Naši Mirko i Slavko, naizgled zdepaste i slatke kune poput medvjedića s dužim kitnjastim repom, jedva su dočekali snijeg kako bi se mogli igrati u, recimo tako, njima prirodnom ambijentu.

Krasi i dugo gusto krzno koje zadržava puno vode i tako ga čini otpornim na smrzavanje u hladnim staništima.

Unatoč simpatičnom izgledu, gorske kune su životinje sposobne svladati i losa kako bi mu se dokopale koštane srži. Da su neustrašive čak i pred drugim puno krupnijim zvijerima govori činjenica da napadaju čopor vukova, pa čak i medvjede da bi utažile svoju proždrljivu ćud. Imaju vrlo snažne čeljusti koje mogu drobiti smrznuto meso i kosti.Njihova se prirodna prehrana sastoji uglavnom od mesa jelena, zeca, glodavaca, ptica, jaja te sezonskog voća.

Jedna od zanimljivosti je da ženke gorske kune mogu odgađati trudnoću od trenutka parenja kako bi im mladi došli na svijet u najpovoljnije doba godine, odnosno, proljeće.

U našem ZOO-u dvije gorske kune doista uživaju u prostranih 1.400 m2 s bujnom vegetacijom od bjelogoričnih, crnogoričnih stabala, ukrasnog grmlja, s bazenom i brlozima u zemlji, a zbog sigurnosti posjetitelja, ograde oko nastambe su maksimalno ojačane.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više