Zoo vrt Osijek
ENG

SVJETSKI JE DAN OCEANA

  • SVJETSKI JE DAN OCEANA
08.
June
2020.

SVJETSKI JE DAN OCEANA

Svake se godine 8. lipnja u svijetu se obilježava Svjetski dan oceana. Prilika je to podsjetiti javnost na nezamjenjivu ulogu najvećeg ekosustava na Zemlji – mora i oceani.

Oceani pokrivaju oko 70 % Zemljine površine te reguliraju klimu na Zemlji, prenoseći toplinu s ekvatora prema polovima. Ne zaboravimo da upravo preko oceana odvija više od 90 % svjetskog trgovačkog prometa. Također, oceani hrane 40 % čovječanstva. Proizvode većinu kisika koji udišemo i apsorbiraju velik dio ugljikovog dioksida koji proizvodimo. Oceani osiguravaju i mnoge tvari koje nalazimo u lijekovima, a ne moramo posebno niti naglašavati kako su upravo mora i oceani dom nebrojeno mnogo vrsta biljaka i životinja od kojih mnoge još niti ne poznajemo!

Jasno je kako je zdrav oceanski sustav važan za život na Zemlji, ali su isto tako izloženi brojnim prijetnjama, kao što su onečišćenje, prekomjerni izlov i krivolov, kao i klimatske promjene.

Svjetski dan oceana prilika je podsjetiti da svi možemo doprinijeti smanjenju čovjekova negativnog utjecaja na mora i oceane i to tako da smanjimo količinu jednokratne plastike koju koristimo, reduciramo svoj ugljični otisak, pravilno zbrinjavamo opasni otpad, izbjegavamo umjetna gnojiva, pri kupnji morske hrane biramo onu s oznakom „održivi ulov“ i da nakon posjeta plaže iza sebe ne ostavljamo otpad.

Ovaj je dan stoga rezerviran za podizanje globalne svijesti o neospornoj važnosti koju oceani i mora imaju za održivi razvoj svih živih bića.

Uzimajući u obzir da više od 90% otpada koji se nalazi u našim morima i oceanima dolazi s kopna, a svaki komad takvog otpada može imati ogroman utjecaj na čistoću naših voda. Bilo da se baci izravno u more, odleti s kopnenih odlagališta u odvode i rijeke ili se prenese kanalizacijskim cijevima iz svakodnevnih predmeta iz kućanstva, upravo su naša mora i oceani konačno odredište takvog smeća.

Stoga, odvojite pet minuta i sudjelujte u virtualnoj kampanji Green Sail Takes 5! jer svaki sudionik može neizravno pridonijeti čistoći naših voda te pomoći da naša mora i oceani ostanu čisti i u budućnosti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više