x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

SVETI IBISI

  • SVETI IBISI
05.
May
2020.

SVETI IBISI

Sveti ibisi ili lat.Threskiornis aethiopicus, eng. African sacred ibis su autohtone ptice u tropskim i suptropskim područjima Afrike i Iraku, a nakon 20. stoljeća uspostavljaju svoje kolonije i u Europi. Obzirom da se hrane jajima drugih ptica, mogu predstavljati opasnost autohtonim pticama, te tako istiskuju druge ptice. Zbog toga su dodane na popis invazivnih stranih vrsta.

Inače naseljavaju širok raspon staništa, iako ih je naviše u riječnim područjima, uz potoke i obale.

Ono što je zanimljivo, a možda i opasno, prošle je godine na području Grada Samobora, prvi puta i u Hrvatskoj zabilježen afrički sveti ibis!

Ptice su to visine do 75 cm s rasponom krila oko 120 cm i težine oko 1,5 kg. Zbog svoje veličine, tamne glave, debelog i prema dolje zavijenog crnog kljuna i crnih nogu lako je prepoznatljiv. Perje mu je bijelo, a rep i rub krila su mu crne boje. Mužjaci su nešto veći od ženki, dok mladi imaju pernate glave i vratove koji su bijeli s crnim prugama. Rep im je bijeli sa smeđim rubovima.

Sveti ibisi u prirodi jedu kukce, rakove, školjkaše, ribe, žabe i male sisavce. Hrane se na velikim površinama i sezonski migriraju zbog hrane i gnijezdilišta.

U ZOO vrtu im je na jelovniku plutajuća riba za ibise, gavuni, beskralješnjaci i babuške.

Primjerice, danas u ibisi dobili za doručak peletiranu ranu specijaliziranu za ibise, a za večeru papaline.

U prirodi, u sezoni parenja (od ožujka do kolovoza) formiraju monogamne parove i gnijezde se u velikim kolonijama. U gnijezdu se mogu naći 2 - 5 jaja, koja inkubiraju oba roditelja od 21 do 29 dana. Za mlade se brinu oba roditelja.

Životni vijek im je u prirodi oko 20 godina, a u zatočeništvu do 37 godina. Odrasle jedinke nemaju predatore zbog njihove veličine, no mladim jedinkama najveći su neprijatelji veće grabljivice.

Evo još jedne zanimljivosti o ibisima - u vrijeme drevnog Egipta, štovali su ih kao svete ptice, tako da je više od milijun mumija svetih ibisa nađeno u staroegipatskim zajedničkim grobnicama.

Prema crvenoj listi IUCN, sveti ibisi pripadaju skupini LC - najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više