Zoo vrt Osijek
ENG

ŠTO RADE PUSTINJSKI BANDITI ZIMI?

  • ŠTO RADE PUSTINJSKI BANDITI ZIMI?
23.
December
2020.

ŠTO RADE PUSTINJSKI BANDITI ZIMI?

Vanjska nastamba merkata je ovih dana neobično tiha. To i ne čudi, jer je poznato da oni ne vole niske temperature, te se griju u unutarnjem dijelu, u svojoj tradicionalnoj Afričkoj kućici. Tamo im je potpuni komfor – imaju centralno grijanje, s temperaturom zraka oko 20 Celzijevih stupnjeva.

„Pustinjski banditi“, mnogima najslađe životinje u ZOO-u, zimske dane provode pod ugodno toplom infracrvenom žaruljom. Naravno, uvijek je barem jedan pripadnik skupine na straži, te vrijedno gleda kroz prozor i povremeno se pridruži veseloj ekipi na grijanju.

Ove su zvijeri iz porodice mungosa, lat. Suricata suricatta, podrijetlom iz Južne Afrike, gdje naseljavaju savane, pustinje, polupustinje i travnjake.

Malene, zgodne životinjice duge su od 26 do 29 cm i teške tek 700 – 960 grama, ali su zapravo iznenađujuće opasne. Baš zbog te njihove prirode postavili smo na ogradu upozorenja posjetiteljima kako su to zvijeri koje mogu ugristi isto kao i one velike.

U prirodi merkati jedu bezkralježnjake posebno kornjaše, škorpione i pauke, ponekad male guštere ili zmije, dok su im u ZOO-u na jelovniku voće, povrće, miševi, žohari, brašnasti crvi, kuhana jaja, te razno meso.

Merkati su vrlo društvene životinje koje žive u velikim skupinama do 30 jedinki. Svaka skupina uključuje parove te mladunce dominantnog para. Organiziraju stražu oko brloga, pri čemu neki pripadnici skupine stoje na stražnjim nogama i motre okoliš da bi na vrijeme uočili grabežljivce i upozorili ostatak skupine. Odrasli mužjaci napuštaju skupinu u kojoj su rođeni i pridružuju se drugoj skupini. Dnevne su životinje čija je aktivnost kontrolirana temperaturom tla, a kad kiši ne izlaze iz svojih podzemnih skrovišta.

Najveći su im prirodni neprijatelji ptice grabljivice, čagljevi i zmije.

U prirodi žive do 8 godina, a u ZOO vrtovima oko 12 godina.

Prema crvenoj listi IUCN-a merkati pripadaju skupini LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više