Zoo vrt Osijek
ENG

SOVE KUKUVIJE

  • SOVE KUKUVIJE
05.
November
2020.

SOVE KUKUVIJE

Dana 19. listopada stigle su nam u oporavilište iz Belog Manastira dvije mlade sove kukuvije u paperju, starosti oko dva tjedna. Sigurno ćete se iznenaditi jer nije uobičajeno da u ovo doba godine u prirodi postoje ptići sova, kojima je vrijeme leženja u proljeće kad ima najviše hrane.

No, očito da se nešto događa s našom klimom. Ove je godine, zbog toplog vremena, bilo izuzetno puno glodavaca, što je sovama, naravno, izvor hrane, ali i znak da se slobodno mogu razmnožavati.

Ove dvije male kukuvije nađene su u jednoj kući prilikom pretresa krova, te su se obzirni građani ipak odlučili obratiti ZOO-u, koji će nastaviti brigu o njima.

Otkako su kod nas, vrlo lijepo napreduju i dobivaju na kilaži, zahvaljujujći pravilnoj prehrani i intenzivnoj brizi. Svakoga dana na njihovom meniju nađu se miševi, štakori, jednodnevni pilići, te bijelo meso.

Kako su malo lijeni, naša ih zoologinja Tanja dva puta dnevno hrani pincetom i isključivo u svom krilu okrenute tako da je oni ne vide. Svakodnevno se prati izbacuju li gvalice, što je također od velike važnosti.

Da ne vole prisutnost ljudi, vrlo jasno svima daju do znanja glasno sikćući.

Smješteni su u posebnu volijeru koja ih štiti od hladnoće, svjetla i ljudi, te je adekvatna skrb itekako dala rezultata na njihov razvoj, koji je očit iz dana u dan.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više