Zoo vrt Osijek
ENG

SMEĐI MEDVJED

  • SMEĐI MEDVJED
26.
June
2020.

SMEĐI MEDVJED

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europe u kojima obitavaju tri velike zvijeri; smeđi medvjed (Ursus arctos), sivi vuk (Canis lupus) i euroazijski ris (Lynx lynx).

Smeđi medvjed prisutan je na području 22 države u Europi. Najčešće je prisutan predator, broji 17 000 jedinki unutar 10 populacija. Sve populacije uglavnom su stabilne ili u blagom porastu, samo njih nekolicina su kritično male.

Velike zvijeri su predatori i nalaze se na vrhu hranidbene piramide. Većinom napadaju životinje koje je lakše uloviti, uglavnom stare, slabije i/ili nezdrave, te na taj način utječu na prirodnu selekciju. Nazivamo ih još i krovnim vrstama jer pridonose očuvanju ostalih vrsta i staništa u kojem žive, te su iznimno važan dio ekosustava.

Za život trebaju i koriste velika područja, te su u tom smislu jedne od najzahtjevnijih i najizazovnijih vrsta za očuvanje. Kroz povijest, kao posljedica raznih ljudskih aktivnosti, njihova rasprostranjenost i brojnost drastično se mijenjala i smanjivala. Ugrožava ih nestanak i/ili fragmentacija staništa, promet, nezakonito ubijanje, nedostatak plijena itd.

U našem ZOO-u žive dvije sestre, smeđe medvjedice, koje su kao mladunci stigle osamdesetih godina iz Ljubljane. Iako su i one impozantnih dimenzija, te mogu težiti od 80 do 250 kilograma, mužjaci su puno veći, i njihova se težina kreće od 130 do 550 kilograma!

Krzno im je obično tamno smeđe boje, ali mogu biti i crni.

Inače žive u tundrama, planinskim travnjacima, obalnim područjima i šumama.

U prirodi se hrane sjemenkama, korijenjem, izdancima, bobičastim voćem, kukcima, gljivama, ribama, malim sisavcima i kopitarima, dok im je u ZOO vrtu na jelovniku voće, povrće, orašasti plodovi, riba,meso i med.

Pare se od kraja svibnja do polovice srpnja, ali se oplodnja odgađa do listopada ili studenog pa mladunci na svijet dolaze u siječnju ili veljači. Najčešće na svijet dolaze 1-4 slijepa i potpuno gola mladunca koja teže oko 350 g. Mladunčad s majkom provedu cijelu prvu godinu života i iduću zimu u brlogu, a odvajaju se u dobi od oko 1,5 godine, kada se majka u svibnju i lipnju ponovo pari. Neki medvjedi ostaju s majkom čak i 3 – 4 godine. Spolno zreli postaju u dobi od 3 – 4 godine.

Obično se kreću i love u predvečerje i zoru, a danju su skriveni. Sezonske migracije uglavnom su vezane uz potragu za izvorom hrane. Medvjedi imaju odličan sluh i njuh, ali relativno slab osjet vida. Hibernacija počinje između listopada i prosinca, a završava između ožujka i svibnja. Brlog je obično dobro skriven ispod velikog kamenja ili među korijenjem drveća i koristi se više godina za redom. Medvjedi su solitarne životinje, ali ponekad se skupljaju u velike grupe, uglavnom kada pronađu obilan izvor hrane. Često stvaraju obiteljske skupine s više generacija mladunaca.

Najveći su im neprijatelji vuk, drugi medvjedi i čovjek

U prirodi žive od 20 do 30 godina, a u zatočeništvu do 50 godina.

Prema crvenoj listi ugroženosti IUCN-a smeđi medvjedi pripadaju skupini LC - najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više