Zoo vrt Osijek
ENG

SELIDBA PAPIGA

  • SELIDBA PAPIGA
19.
November
2020.

SELIDBA PAPIGA

S nižim temperaturama zraka, u ZOO-u se sve životinje, koje teško ili nikako ne podnose hladnoću, polako sele u svoje tople zimovnike. Tako su ovih dana došle na red razne ptice, među kojima i žutokukmasti kakadui. Selidba životinja posve je uobičajen posao u ZOO-u, ali je svakako interesantan za promatrati - od hvatanja, do smještanja u transportere, pa sve do dolaska na konačno odredište - zimovnik!

Obzirom na poziciju nastambe, odmah pokraj ulaza u Terarij i akvarij, te na neupitnu ljepotu i živahan karakter, žutokukmasti kakadui plijene veliku pozornost posjetitelja. Često reagiraju na ljude veselim plesom, širenjem žute kukme na vrhu glave, ali i prodornim glasanjem.

Svim posjetiteljima tijekom zime kakadui će, naravno, nedostajati, zato Vas obavještavamo da su na ugodnom i sigurnom, te da ćete ih ponovno vidjeti na proljeće. Upravo takav natpis možete vidjeti i na njihovoj volijeri.

Inače, Cacatua galerita podrijetlom su i Australske regije, i javljaju se u velikom broju na sjeveru i istoku Australije. Uvezeni su u zapadnu Australiju, Novi Zeland i Novu Gvineju. Nastanjuju se u raznim tropskim i suptropskim šumskim staništima. Mogu i se naći u savanama sjeverne Australije. Kakadui se također javljaju u prigradskim ali i urbanim područjima, posebice u parkovima i vrtovima.

Kakadui zahtijevaju prostrane volijere na koje treba postaviti prečku za sjedenje, gdje je poželjno objesiti igračku koju će grickati kljunom. A upravo tako izgleda i njihova zimska rezidencija. Rijetko lete, više se vole šetati i penjati pomoću kljuna.

Kakadui su najbolji kućni ljubimci od svih papiga - brzo i lako se pripitome, govor savladavaju brzo, ali im treba dosta vremena da počnu čisto izgovarati rečenice. Sve riječi povezuju u rečenice, ponekad govore sa smislom. Mogu naučiti stotinjak riječi u nekoliko godina. Vrlo je važno da nisu zapostavljeni i usamljeni, te obožavaju djecu.

Na njihovom meniju su gotove sjemenske mješavine za velike papige obogaćene kikirikijem, orasima, bademima i ostalom sjemenju bogatom biljnim uljima. Voće, povrće i zelenje čini četvrtinu prehrane kakadua.

Životni vijek im je u prirodi oko 40 godina, a u zatočeništvu mogu živjeti i do 100 godina.

Prema crvenom popisu IUCN, žutokukmasti kakadui pripadaju grupi LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više