Zoo vrt Osijek
ENG

RUŽIČASTI NESIT

  • RUŽIČASTI NESIT
16.
June
2020.

RUŽIČASTI NESIT

Velika ptica neobično velikog kljuna s grlenom vrećom, među djecom popularna iz crtanih filmova, svojom ljepotom, veličinom i bojom privlači svačiju pozornost. U ZOO Osijek imamo jednu skupinu od 5 jedinki.

Ružičasti nesiti ili veliki bijeli pelikani, lat. Pelecanus onocrotalus, potječu s Jugoistoka Europe, Azije i Afrike, a nastanjuju močvare, pitka jezera, bare i rijeke.

Dnevne su životinje kojima je na jelovniku isključivo riba. Žive i love u jatima, a gnijezde se u kolonijama.

Spolno su zreli između 3. i 4. godine. U gradnji gnijezda sudjeluje i mužjak, odnosno, on donosi materijal za gnijezdo (trsku i šaš), dok ga ženka gradi na zemlji. Nakon inkubacije od 29 do 36 dana, ženka polaže u gnijezdo 2 do 5 jaja, na kojima leže oba roditelja. Mladi mogu letjeti već nakon tri mjeseca.

Zanimljivo je kako se glasaju krkljanjem i isprekidanim cvrčanjem, a kad im je vruće, onda zijevaju i šire krila. Dobili su ime nesit jer su uvijek gladni. Preferiraju ribu, a kada love, udružuju se u skupine od 8 do 12 jedinki kako bi okružili ribu i otjerali je u plitku vodu.

Velike su tu ptice, kojima je raspon krila oko 2,5 metara. Dnevno pojedu od 900 do 1.200 grama ribe, na način da je cijelu progutaju. Podnose i niske temperature zraka, do -3 Celzijeva stupnja. Ispod donje čeljusti im je grlena vreća koja može primiti veliku količinu vode i ribe. Dobri su plivači, a u tome im pomažu kratke snažne noge sa sva četiri prsta koja su povezana plivaćom kožicom. Također, luče uljasti iscjedak kojim mažu perje da bi postalo vodootporno.

Mogu doživjeti do 50 godina, a najveći im je neprijatelj čovjek.

Prema crvenoj listi IUCN-a, ružičasti nesit pripada kategoriji LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više