x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

RIS - JEDNA OD TRI VELIKE ZVIJERI HRVATSKE

  • RIS - JEDNA OD TRI VELIKE ZVIJERI HRVATSKE
13.
May
2020.

RIS - JEDNA OD TRI VELIKE ZVIJERI HRVATSKE

Euroazijski ili obični ris, lat. Lynx lynx, je uz smeđeg medvjeda i vuka, jedna od tri velike zvijeri u Hrvatskoj. Riječ je o mačkama, rasprostranjenim od Europe do Sibira, koje žive u šumama, tajgama i planinama. Tijelo im je dugo od 80 do 110 cm, nešto kraćeg repa, od 16 od 23 cm i težine od 15 do 29 kg.

Boja krzna varira od sive do žute. Po krznu ima uzorke točkica i prugica u crnoj boji. Trbuh, unutrašnja strana nogu i ušiju je bjelkasta. Rep je kratak, sa crnim vrhom. Imaju relativno duge noge i to stražnje duže od prednjih, okruglu glavu i trokutaste uši s crnim čupercima na vrhovima ušiju dugačkim do 4 cm . Šape su im velike i pokrivene krznom što upućuje na dobru prilagodbu za kretanje po snijegu.

U prirodi jedu uglavnom parnoprstaše, a hrane se i manjim sisavcima, dok u ZOO vrtu jedu goveđe meso, kuniće i prepelice.

Parenje se odvija od veljače do sredine travnja. Tada su mužjaci i ženke zajedno, a nakon parenja svatko odlazi svojim putem. Ženka traži sklonište u špiljama ili na drveću. Nakon razdoblja gravidnosti koje traje od 68 do 72 dana, ženka na svijet donosi od 1 do 4 mladunca koji s majkom ostaju 9 do 11 mjeseci. Mačići su prva dva tjedna slijepi i nemoćni i potpuno ovise o majci koja im pruža toplinu, hranu i zaštitu od grabežljivaca. Majka ostaje s mladuncima prvo vrijeme sve dok je glad ne natjera u lov. Mužjaci putuju daleko, za razliku od ženki koje cijeli život ostaju blizu majke.

Ženke postaju spolno zrele sa 22 mjeseca dok mužjaci postaju spolno zreli nešto kasnije , sa 34 mjeseca. Ženke se prvi puta pare u 2 godini života.

Risevi većinom žive samotnjačkim načinom života. Ženke imaju ulogu u odgoju i učenju mladih.

Područje na kojem obitava mužjak se preklapa s područjem na kojem obitava ženka. Risevi svoje područje obilježavaju uriniranjem. Kada dođe sezona parenja ti tragovi pomažu mužjaku da pronađe potencijalnu ženku.

Euroazijski ris je metodu lova naučio promatranjem i praksom. U lovu se više služi osjetom vida i sluha nego mirisa, a najaktivniji su u rano jutro i u kasno popodne.

Vrijeme često provode uređivajući se i oštreći panđe (kao i ostale mačke).

Najveći su im neprijatelji u prirodi medvjed, vuk i čovjek. Životni vijek im je u prirodi oko 17 godina, a u zatočeništvu oko 26 godina.

Prema crvenoj listi IUCN-a euroazijski risevi pripadaju kategoriji LC - najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više