Zoo vrt Osijek
ENG

PREDSTAVLJAJUĆA KONFERENCIJA PROJEKTA IZGRADNJE OPORAVILIŠTA ZA STROGO ZAŠTIĆENE DIVLJE ŽIVOTINJE

  • PREDSTAVLJAJUĆA KONFERENCIJA PROJEKTA IZGRADNJE OPORAVILIŠTA ZA STROGO ZAŠTIĆENE DIVLJE ŽIVOTINJE
07.
Srpanj
2022.

PREDSTAVLJAJUĆA KONFERENCIJA PROJEKTA IZGRADNJE OPORAVILIŠTA ZA STROGO ZAŠTIĆENE DIVLJE ŽIVOTINJE

U osječkom ZOO hotelu održana je konferencija „Brinemo za životinje. Svaka jedinka je važna!“, na kojoj je predstavljen projekt izgradnje oporavilišta za divlje životinje. Projekt vrijedan šest i pol milijuna kuna provodi osječki Unikom, a najveći dio sredstava osiguran je iz Kohezijskog fonda Europske unije. Cilj projekta je izgradnja prostora za izolaciju i smještaj životinja, te prostorije veterinarske ambulante, koji će omogućiti životinjama razvoj otpornosti i koordinacije, te povrat letnih i lovnih sposobnosti. Realizacija projekta započela je u listopadu 2020. godine, a završetak je planiran za travanj 2023.
„Kroz ovaj projekt izgradit ćemo novi objekt u kojem ćemo imati mogućnost pomoći životinjama koje su ozlijeđene u prirodi. Uz objekte za oporavak, izgradit će se i pet nastambi za prihvat i smještaj životinja, hladnjača i skladište hrane, te će se nabaviti specijalizirana vozila za prijevoz hrane.“ – izjavio je Igor Pandžić, direktor Unikoma.
U sklopu projekta provodit će se i edukacija šire javnosti o tome kako se odnositi prema ozlijeđenim životinjama koje su pronađene u prirodi. Do sada su organizirane edukativne radionice za djecu svih uzrasta, studente i opću populaciju, a uz kampanju putem društvenih mreža izradit će se i online edukativni priručnici.
Aktivnost edukacije stanovništva o brizi za životinjama posebno je pohvalio zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin: Važno je što razvijamo svijest o potrebi očuvanja okoliša i divljeg svijeta oko nas. Smatram to i civilizacijskim dosegom. Posljednjih godina se i u Hrvatskoj počela širiti svijest o zaštiti okoliša, te sam uvjeren kako će i ovaj projekt tome dodatno pridonijeti“.
U sklopu aktivnosti širenja svijesti javnosti o očuvanju vrsta koje se zbrinjavaju u oporavilištu, uspostavljena je suradnja s Odjelom za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, koji je izradio priručnike i program edukacije, te s Poljoprivrednom i veterinarskom školom i Prirodoslovnom gimnazijom Ruđer Bošković iz Osijeka u kojima će se provoditi edukacije.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više