Zoo vrt Osijek
ENG

POPIS DIVLJIH PTICA ZOO-a

  • POPIS DIVLJIH PTICA ZOO-a
18.
January
2021.

POPIS DIVLJIH PTICA ZOO-a

Slijedom dobre suradnje ZOO vrta Osijek i Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, te Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) u zoološkom vrtu je započeo popis divljih ptica sa ovoga područja.

Riječ je o popisu svih vrsta ptica – zimovalice, gnjezdarice i stanarice, kao što su na primjer brgljez, zlatoglavi kraljić, gavran, veliki djetlić, crvendać, škanjac...

Naime, članovi studentske udruge „ZOA“ , pod vodstvom mag. biol. Dore Bjedov i mag. biol. Anite Rakitić, započeli su s popisom ptica koje dođu u ZOO vrt iz prirode.

Cilj njihovog rada je utvrditi kvalitativni i kvanitativni sastav ornitofaune na području zoološkog vrta Osijek, a na način da se popišu vrste i prebroje jedinke, sve u svrhu praćenja populacijskih trendova.

Popis će se obavljati u ranim jutarnjim satima, kad u ZOO-u još nema posjetitelja, a u to vrijeme su ptice najaktivnije.

Ovo je vrlo korisno iz nekoliko razloga, a prije svega kako bismo doznali koje i koliko vrsta divljih ptica nastanjuje ZOO vrt tijekom cijele godine.

Prikupljeni podatci će se koristiti za letke i stručne brošure koje će ZOO vrt distribuirati široj javnosti, a Odjel za biologiju, odnosno udruga ZOA, će iste koristiti u znanstveno-istraživačke svrhe.

Preliminarne rezultate, a potom i gotove letke i brošure, možemo očekivati početkom sljedeće kalendarske godine.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više