Zoo vrt Osijek
ENG

POLAGANJE JAJA

  • POLAGANJE JAJA
25.
June
2020.

POLAGANJE JAJA

Već smo ranije pisali o crvenouhim kornjačama koje su naizgled ukras jezera, no, isto tako su velika opasnost našim autohtonim barskim kornjačama.

Ovih dana "ulovili" smo jednu ženku kako polaže jaja, a u našoj maloj foto--galeriji možete vidjeti kako je to izgledalo....

Kod crvenouhih kornjača udvaranje se odvija u proljeće i ljeto i to uvijek u vodi. Ukoliko ženka pokaže da je zainteresirana, tek se tada mužjak penje na nju i parenje može započeti. Polaganje jaja odvija se od travnja do srpnja, a nakupine se sastoje od prosječno desetak jaja, s tim da može biti do najviše 23 jaja. U jednoj sezoni jedna ženka može stvoriti čak 5 gnijezda, a inkubacija traje od 60 do 80 dana.

Crvenouhe kornjače uvrštene su u popis stotinu najgorih stranih invazivnih vrsta gmazova u svijetu, te su sada njezin uvoz i prodaja strogo zabranjeni.

Crvenouha kornjača, lat. Trachemis srypta elegans, poluvodena je kornjača podrijetlom iz mirnih voda stajaćica jugozapadnog dijela Sjeverne Amerike. Zovemo je crvenouhim kornjačama jer ih karakteriziraju crvene mrlje na bočnim dijelovima glave, gdje su joj smještene uši.

One su se brzo prilagodile na život u našim jezerima, te su počele opasno ugrožavati domaću, autohtonu floru i faunu. Dok su mlade, one se hrane isključivo mesom, a odrasle postaju svejedi. U prirodi se hrane velikim brojem biljaka i životinja: od malih beskralježaka, riba i vodozemaca do manjih ptica i sisavaca.

U Europi je puštanje crvenouhih kornjača u prirodu dovelo do ugrožavanja staništa već ugrožene barske kornjače (lat. Emys Orbicularis), na način da su joj crvenouhe preotele stanište i hranu. Problem je uistinu velik jer se crvenouha kornjača počela razmnožavati i u našim krajevima. Dodatan je problem činjenica da mogu narasti do 40 cm, a barska do 30 cm. Crvenouhe kornjače mogu doživjeti od 20 do 50 godina u prirodi, dok barske žive oko 30 godina. Recimo i to kako crvenouhe kornjače ranije dostižu spolnu zrelost (spolno zrele sa 3-4 godine, a barske od 5 do 12 godina) i polažu veći broj jaja. Sve je to dovelo do donošenja zakona o zabrani uvoza i prodaje crvenouhih kornjača.

Još jednom upozoravamo; ako imate ovakve kornjače kao kućne ljubimce, one će Vas dugo uveseljavati svojim društvom, no nikako ne zaboravite da je puštanje kućnih ljubimaca u prirodu zabranjeno i to je kazneno djelo!

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više