Zoo vrt Osijek
ENG

PATULJASTI KROKODIL - IZNENAĐUJUĆE DINAMIČAN GMAZ

  • PATULJASTI KROKODIL - IZNENAĐUJUĆE DINAMIČAN GMAZ
10.
December
2020.

PATULJASTI KROKODIL - IZNENAĐUJUĆE DINAMIČAN GMAZ

Patuljasti krokodil, lat. Osteolaemus tetraspis, jedan je od najmanjih krokodila na svijetu, naraste do samo 190 cm duljine (za razliku od toga, nilski krokodil može doseći 5 metara duljine). Težak je 32 kilograma. Može se naći sam ili u parovima u blizini prirodnih slatkovodnih bazena.

Ovaj naš par ne slaže se baš najbolje – svaki naš pokušaj spajanja, završio bi krvavom borbom, te smo ih odlučili ipak držati u zasebnim otvorenim terarijima, dovoljno prostranim da mogu ispoljavati svoje prirodno ponašanje. Ženka se nalazi u terariju pod prirodnim svjetlom i s puno prirodnoga zelenila i skrovitih dijelova, a na raspolaganju joj je i bazen. Mužjak je smješten u samom središtu Akvarija i terarija, na svom otoku iznad kojeg se širi raskošno drvo života.

Patuljasti krokodili su mesojedi i jedu ribu, žabe i rakove. U zoološkom vrtu daju im se ribe, štakori ili miševi koji su već mrtvi i živi skakavci.

Ti se krokodili nalaze u slatkovodnim bazenima, a u prirodi u tropskim kišnim šumama ili vlažnim travnjacima u središnjoj i zapadnoj Africi. Danju se skrivaju u rupama i potopljenim korijenima drveća, a noću postaju aktivni. Uglavnom su to kopneni krokodili, traže plijen po dobro definiranim stazama u šumi.

Kao i kod svih krokodila, impozantne čeljusti patuljastih krokodila stvorene su da zatvaraju plijen maksimalnom snagom, ali patuljasti krokodil ne može žvakati niti odgrizati komade plijena. To mogu vidjeti svi oni koji inače polaze edukaciju u ZOO vrtu Osijek, prilikom hranjenja mesom nataknutim na dugački štap. Tada dođe do izražaja njihova nevjerojatna okretnost, što iznenađuje, jer krokodili na prvi pogled izgledaju kao preparirani gmazovi.

Prilikom udvaranja, mužjaci proizvode bubnjanje, često tijekom cijele noći, a partneri će jedni drugima trljati glavu i čeljust. Majke grade gnijezda od otpalog lišća i trule vegetacije na oko 17 metara od vode i 1-2 metra iznad vodene crte. Oni čuvaju i posjećuju svoja gnijezda. Prosječno polažu 10-14 jaja jednom godišnje. Inkubacija obično traje 100 dana. Procijenjena spolna zrelost je od 6,8 - 15,7 godina.

Mogu živjeti duže od 40 godina.

U ZOO vrtovima diljem Europe se vrijedno radi na tome kako bi nastavila populacija patuljastih krokodila.

Patuljastim krokodilima prijeti gubitak staništa i lov, zbog čega su klasificirani kao ranjivi na IUCN-ovom crvenom popisu ugroženih vrsta.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više