Zoo vrt Osijek
ENG

PATULJASTE VIDRE U ZIMSKOJ NASTAMBI

  • PATULJASTE VIDRE U ZIMSKOJ NASTAMBI
03.
February
2021.

PATULJASTE VIDRE U ZIMSKOJ NASTAMBI

Već smo ranije pisali o azijskim patuljastim kratkopandžim vidrama, lat. Aonyx cinereus, no nemoguće je odoljeti ovim preslatkim životinjama i ne osvrnuti se na njih.

Duge zimske dane provode u zatvorenoj nastambi, dok im je prostrani vanjski dio prekriven snijegom. Osam vidrica izuzetno je živahno, a oni najmanji u stopu prate odrasle koji su nešto hrabriji i radoznaliji.

Stoga su se u nekoliko navrata sve vidrice našle pred nogama autorice ovih fotografija, no, znajući da, unatoč ljupkom izgledu, itekako mogu snažno ugristi, taj osjećaj možda i nije bio najugodniji.

Ovo su inače najmanje vidre na svijetu, odrasle su jedinke teške od 2,7 do 5,4 kilograma, a dugačke su maksimalno do 60 centimetara.

Žive u južnom dijelu Azije, a prirodna su im staništa područja uz rijeke i jezera, mangrove šume, te rižina polja. Društvene su, te žive u proširenim obiteljskim zajednicama od oko 12 jedinki.

U prirodi se hrane rakovima, školjkašima, ribama, vodozemcima, zmijama, malim sisavcima i kukcima, dok u ZOO-u jedu miševe, iznutrice, papaline, gavune, školjke i dagnje.

Najveći su im neprijatelji krokodili i zmije. Životni vijek im je oko 10 godina u prirodi, a u zatočeništvu mogu doživjeti 16-20 godina.

Za razliku od drugih vrsta vidri, provode više vremena na kopnu nego u vodi. Najaktivnije su danju.

Glasaju se na čak 12 načina, a plivaju brzinom od 0,7 do 1,2 m/s. U ovoj maloj foto-galeriji samo je djelić tople i razigrane atmosfere u njihovoj zimskoj nastambi.

Prema crvenoj listi IUCN, azijske patuljaste vidre pripadaju VU - osjetljivoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više