Zoo vrt Osijek
ENG

Orao štekavac se lijepo oporavlja

  • Orao štekavac se lijepo oporavlja
25.
May
2020.

Orao štekavac se lijepo oporavlja

Već ste ranije mogli pročitati u Novostima kako je ZOO Osijek i oporavilište za strogo zaštićene divlje životinje.

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike o odabiru oporavilišta za divlje životinje, od 11. travnja 2017. ZOO Osijek zbrinjava i provodi skrb za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode RH koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene i/ili otrovane, u svrhu njihovog oporavka i povratka u prirodu. ZOO vrt ima uvjete za zbrinjavanje sisavaca iz porodice zvijeri, ptica grabljivica i rodarica. Oporavilište ih privremeno drži do njihovog izlječenja i oporavka s ciljem povratka u prirodu.

U našem je oporavilištu od početka travnja i jedan orao štekavac ili bjelorepan. Bio potpuno iscrpljen i dehidriran, kad su ga rendžeri Kopačkog rita našli i dopremili u ZOO na oporavak. RTG pretragom tada je utvrđen prijelom korakoidalne kosti i napuknuće kljuna. Ptica je smještena na intenzivnu skrb i dobila je potrebnu terapiju (antibiotik, antiparazitik, vitaminizirana je).

Njegov je oporavak tekao vrlo dobro, te je već od početka imao i više nego dobar apetit. Svaki dan dobiva različitu hranu (pileća prsa, jednodnevni pilići, miševi, štakori, jaja, riba, govedina). Nakon mirovanja, premjestili smo ga u otvorenu volijeru, gdje se odmah počeo kretati i širiti svoja krila.

Neko vrijeme će ga posjetitelji moći promatrati, a onda ćemo ovog prekrasnog i grandioznog letača vidjeti kako opet kruži nad Kopačkim ritom!

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više