Zoo vrt Osijek
ENG

OPORAVILIŠTE NASTAVLJA PUNOM PAROM

  • OPORAVILIŠTE NASTAVLJA PUNOM PAROM
27.
January
2021.

OPORAVILIŠTE NASTAVLJA PUNOM PAROM

Kao što je od ranije poznato, ZOO Osijek zbrinjava i provodi skrb za jedinke strogo zaštićenih divljih životinja iz prirode RH koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene i/ili otrovane, u svrhu njihovog oporavka i povratka u prirodu.

ZOO vrt ima uvjete za zbrinjavanje sisavaca iz porodice zvijeri, ptica grabljivica i rodarica.

Oporavilište ih privremeno drži do njihovog izlječenja i oporavka s ciljem povratka u prirodu.

Samo prošle godine u Oporavilištu smo smjestili i brinuli o osamdesetak jedinki životinja koje su se, većinom, oporavile i tada su puštene na isto mjesto gdje su i pronađene.

Briga u Oporavilištu obuhvaća odgovarajuću njegu i oporavak, omogućuje vraćanje u prirodu, odnosno očuvanje brojnosti populacija. Često se smatra da su iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene i otrovane životinje izgubljene za prirodu, no upravo spašavanje i liječenje takvih životinja pokazalo je da itekako ima smisla spašavati ih, oporaviti i vratiti u prirodu.

I ove godine nastavljamo s aktivnostima u Oporavilištu, tako da su kod nas privremeno utočište pronašle ozlijeđene strogo zaštićene ptice. Među njima je vjetruša, pronađena u Osijeku, kojoj je samo bila potrebna nadohrana, te je nakon 20 dana prstenovana i puštena u prirodu. Mala ušarica, također pronađena u Osijeku, na žalost, nije bila njezine sreće, te je tijekom noći uginula.

Na slikama možete vidjeti škanjca mišara, dovezen iz Đakova, koji otprije nema lijevo oko, te ima svježu ozljedu na glavi. Vrlo je mršav, no stigao je u pravo vrijeme kako bismo ga vitaminizirali i nadohranili. Vjerujemo da će i on biti uskoro prstenovan i pušten na slobodu.

Tijekom dana stigla nam je i mlada neozlijeđena roda iz Negoslavaca, koja je dugo vremena provela u dvorištu s kućnim ljubimcima jednog gospodina. Zbog nemogućnosti držanja rode u svom domaćinstvu, dovezao ju je u nadi da će kod nas imati adekvatnu skrb do proljeća.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više