Zoo vrt Osijek
ENG

Ogrličasti pekari

  • Ogrličasti pekari
15.
June
2020.

Ogrličasti pekari

Naoko simpatična svinjica, u nastambi kod ljama, koje su višestruko krupnije od nje, pravi reda kao pravi mali šef. I svi je slušaju. Naravno, zato što ima nezgodnu narav!

To je ogrličasti pekari, lat. Pecari tajacu, sisavac iz reda parnoprstaša, iz porodice pekariji.

Životinje su to koje su rasprostranjene u srednjoj i južnoj Americi te malim dijelom u jugozapadnom dijelu Sjeverne Amerike. Pekariji imaju veliku toleranciju na klimatske uvjete te naseljavaju različita staništa i ekosustave poput tropskih prašuma,šuma, pustinja, šikara, savana, slatkovodnih močvara. Gornja granica njihove rasprostranjenosti u podnožju Anda je 1000 do 1500 m nadmorske visine.

Visoki su od 0,3 do 0,5 m u ramenima, duljine tijela od 0,8 do 1 m, a težine od 15 do 25 kilograma.

Krzno im je prosijedo, sivkasto-crno, na obrazima lagano žućkasto te na udovima tamnije. Imaju bjelkasti ovrtanik koji se proteže preko ramena i prsa zbog čega su i nazvani „ogrličasti“ . Dok su mužjaci i ženke sličnih boja i veličine, mladi se razlikuju po žućkasto-smeđem krznu i crnoj pruzi koja im ide niz leđa.

U prirodi se hrane biljem, djelovima biljaka , korijenjem, lukovicama, gomoljima, voćem (čak 128 vrsta), sjemenkama (178 vrsta) kao i malim beskralješnjacima i kralješnjacima, dok im je u ZOO vrtu na jelovniku kukuruz, kuhani krumpir, cikla, banana, salata.

Sezona parenja odvija se tijekom cijele godine (vrhunac od studenog do ožujka), a mladi se najčešće rađaju tijekom kišne sezone i u vijeme kada hrane ima u izobilju. Dominantni mužjak oplođuje većinu ženki. Razdoblje gravidnosti traje oko 150 dana , a ženka okoti 1 do 2 mlada. Mladima se mogu približiti jedino starije sestre te one pomažu majci u odgoju i brizi. Spolnu zrelost mužjaci postižu sa 11 mjeseci , a ženke s 8 – 14 mjeseci.

Pekariji su vrlo društvene životinje i žive u krdima od 5 do 15 jedinki (zajedno spavaju i jedu). U grupi je najjači mužjak uvijek dominantan, a ostatak se određuje prema veličini. Broj spolova u krdu u prosjeku je 1:1 . Veličina teritorija ovisi o veličini same skupine a teritorij brane na način da ga obilježavaju izlučevinama iz žlijezda koje trljaju uz drveće i kamenje. Miris dorzalne žlijezde služi im i za identifikaciju unutar krda. Teritorij brane podjednako ženke i mužjaci.

Prirodni neprijatelji su im kojot, jaguar, te velike zmije udavke koje im ugrožavaju mladunce.

U prirodi im je životni vijek oko 20 godina, dok u ZOO vrtovima mogu doživjeti do 30 godina.

Uz ogrličaste pekarije vežu se i neke zanimljivosti, kao na primjer da u Peruu ili Arizoni mogu biti teški i do 40 kilograma, da imaju slab vid, ali izvrstan sluh te da im se glasanje može podijeliti u 3 kategorije - pokorno, agresivno i upozoravajuće!

Prema crvenoj listi IUCN, ogrličasti pekariji pripadaju grupi LC – najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više