Zoo vrt Osijek
ENG

MONGOLSKI ŽDRALOVI ZIMI

  • MONGOLSKI ŽDRALOVI ZIMI
28.
January
2021.

MONGOLSKI ŽDRALOVI ZIMI

Po hladnom i vjetrovitom vremenu u našem ZOO-u možda nećete zateći puno ptica, no svakako ćete zamijetiti prelijepe i uvijek elegantne mongolske ždralove.

Naš zaljubljeni par mongolskih ždralova nastanjuje jednu nastambu, dok je njihov sin odvojen zbog određenih obiteljskih nesuglasica.

Mongolski ždralovi, lat. Antigone vipio, ne žive samo na području Mongolije, već Koreje, Kine i Japana, gdje nastanjuju močvarna staništa i područja uz rijeke i jezera.

Uz njih se vežu brojne zanimljivosti, kao npr. svadbeni ples. U vrijeme razmnožavanja, mužjaci i ženke se pronalaze glasanjem. Nakon toga kreće ples, koji se sastoji od nekoliko koraka - skaču, trče u mjestu, mašu krilima i onda se klanjaju, odnosno spuštaj glavu do tla. Taj ples izvode jednako i mužjaci i ženke.

Nakon plesa, kreću u izgradnju gnijezda, uglavnom od sušene trave, trske ili bilo kojeg travnog materijala. U to vrijeme su jako teritorijalni, odnosno čuvaju gnijezdo i usko područje oko njega. Kad se mladunci izlegu, više nisu toliko teritorijalni, već svu energiju usmjere u hranjenje mladunaca. O mladuncima se jednako brinu i mužjak i ženka.

Na meniju mongolskih ždralova mogu se naći beskralješnjaci, manji kralješnjaci, trave, sjemenke, uglavnom sve na što naiđu u prirodi.

Vrsni su letači. Monogamni su, odnosno ostaju u paru sa svojim partnerima do kraja života, te ga mijenjaju samo u slučaju smrti jednoga od njih.

Zanimljivo je kako su čest motiv u istočnjačkim crtežima, narodnim pjesmama, naročito u Korejskoj mitologiji, oni su simbol njihove Nove godine. Mongolski ždral je i jedan od glavnih likova u poznatom dugometražnom animiranom filmu "Kung fu panda".

U prirodi su ugrožena vrsta i šteti im ljudsko djelovanje, kao na primjer uništavanje prirodnog staništa u svrhu poljoprivrede. Prema crvenoj listi IUCN mongolski ždralovi pripadaju skupini VU - osjetljivih vrsta.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više