x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

MEĐUNARODNI DAN BIORAZNOLIKOSTI

  • MEĐUNARODNI DAN BIORAZNOLIKOSTI
22.
May
2020.

MEĐUNARODNI DAN BIORAZNOLIKOSTI

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj tradicionalno se obilježava 22. svibnja. Ujedinjeni narodi su 1993. godine proglasili 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti kako bi utjecali na povećanje svijesti o vrijednosti i važnosti očuvanja biološke raznolikosti.

Republika Hrvatska se 2003. godine pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode, kada je Hrvatski sabor 22. svibnja proglasio Danom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Hrvatska je zemlja velike biološke raznolikosti što je posljedica raznolikih kopnenih, morskih i podzemnih staništa.

Međunarodni dan biološke raznolikosti ove godine obilježava se pod sloganom "Rješenja su u prirodi!". Time se želi naglasiti da je čovjek dio prirode i da se od nje ne može odvojiti.

Unatoč velikom bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta, biološka raznolikost i stabilnost ekosustava se smanjuje, a jedan od glavnih razloga je gubitak staništa. Često svojim ponašanjem ugrožavamo biljni i životinjski svijet a da pritom nismo svjesni štete koju činimo.

Svi naši postupci trebaju biti usmjereni očuvanju biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa jer na taj način ujedno štitimo i sebe. Očuvanje biološke raznolikosti temeljno je međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajednička je obveza čovječanstva.

Biološka raznolikost je svuda oko nas i mi smo dio nje. Unatoč svim tehnološkim dostignućima, ovisni smo o prirodnim resursima poput pitke vode, plodnog tla, hrane, čistog zraka, što je samo dio usluga ekosustava koje nam priroda pruža. Nemojmo zaboraviti da nam prirodni resursi nisu dostupni u neograničenim količinama. Stoga trebamo raspolagati prirodnim resursima u skladu s načelima održivog razvoja kako bismo i sačuvali i za buduće generacije.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više