Zoo vrt Osijek
ENG

MAORSKI MAKAKI U NOVOJ "URBANOJ VILI"

  • MAORSKI MAKAKI U NOVOJ "URBANOJ VILI"
14.
Svibanj
2024.

MAORSKI MAKAKI U NOVOJ "URBANOJ VILI"

Nastamba za maorske (crne) makake bila je do sada u sklopu nastambi i za ostale majmune. S obzirom da je ovo najbrojnija skupina majmuna u ZOO vrtu Osijek (ukupno ih je 9), pokazalo se da je ta nastamba neadekvatna za njihovo držanje. Skupina je bila podijeljena u dvije zbog međusobne netrpeljivosti jedinki, odnosno čestih fizičkih nasrtaja.

Naime, ukupna je površina stare nastambe bila je 11 m2 zajedničkog unutarnjeg prostora, prostor za odvajanje 5 m2 i dva prostora od 4 m2, odakle su izlazili u vanjski prostor podijeljen u dva manja – jedan veličine 54 m2 i drugi od 36 m2.

Nova nastamba prostire se na 12m * 9 m vanjskog prostora i 12 m * 4,8 m unutarnjeg prostora.

Svojom veličinom i uređenjem nova nastamba odgovara njihovom životu u prirodi i pruža kretanje i na zemlji i na povišenjima na više razina. Makaki imaju u otvorenom i zatvorenom dijelu prostrana skloništa, sunčališta, zaštitu od svih vremenskih uvjeta, te su opremljena pomagalima za održavanje kondicije i koordinacije.

Vanjski i unutarnji dio nastambe povezan je dvama tunelima kojima se sve jedinke samostalno kreću i samovoljno koriste (u svakom trenutku svaka jedinka može odabrati hoće li boraviti vani ili unutra).

U novoj i komfornoj nastambi spojene su dvije skupine makaka u jednu, a što do sada nije bilo moguće zbog skučenosti stare nastambe.

Osim reprezentativne i impresivne nastambe za makake, i posjetiteljima se pruža novo iskustvo.

Na mjestu nekadašnjeg neuglednog prostora, ispred nove nastambe postavljene su betonske kocke iz Tvrđe (kao i ispred nastambe dikobraza) kako bi se dobio zanimljiv prilaz nalik omanjem trgu i mjesto za odmor.

U istom su stilu izgrađene dvije betonske klupe i zdenac, kako bi se u hladovini posjetitelji mogli odmoriti i okrijepiti.

Također, ponuđen je i jedinstven aparat za pizzu, gdje se za svega nekoliko eura može pojesti ukusan i svježe pripremljen obrok, ispečen za samo tri minute.

Dakako, ovo je ujedno i edukativni kutak – uz veliki pano o vrstama makaka i kockama iz Tvrđe, ovdje je i multimedijski sadržaj za posjetitelje (fotografije i video isječci iz ZOO vrta na velikom TV ekranu).

Radovi na novoj nastambi trajali su više od pola godine, a djelatnici ZOO vrta dali su svoj doprinos najviše u zadnjim fazama izgradnje u vidu aranžura unutar vanjskog i unutarnjeg dijela.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više