Zoo vrt Osijek
ENG

MALI ZVRK - VJEVERICA

  • MALI ZVRK -  VJEVERICA
03.
December
2020.

MALI ZVRK - VJEVERICA

U dijelu ZOO vrta koji nije izložen posjetiteljima, skrivaju se zanimljiva blaga. Jedno od njih svakako je vrlo živahna šumska ili euroazijska crvena vjeverica. Točnije, mladi mužjak kojeg nam je jedna sugrađanka donijela jer se nije više mogla brinuti o njemu, pa nam ga je donirala.

Ovaj mališan svakoga oduševljava svojim vratolomijama – akrobatskim penjanjem i spuštanjem, te neumornim skakutanjem po granama.

Kao što svi znamo, vjeverica (lat. Sciurus vulgaris) je stanovnik šuma i parkova.

Ponekad se da gotovo pripitomiti, pa jede iz ruke orahe, lješnjake i sušeno voće – svoje omiljene poslastice, upravo kao i ovaj naš mališan, kojemu planiramo dovesti i ženku kako bi imao društvo.

Ipak, vjeverica je plaha, divlja životinjica teška tek 600 grama. Čim začuje ili ugleda bilo što opasno, strelovito se, spiralno uzvere, pa čak i do samoga vrha debla. Pritom se spretno hvata svojim kandžicama za koru drveta. Može trčati brzinom i do 22 km/h.

Ženke su vrlo brižne majke svojim nestašnim vjeverićima kojih bude u jednom okotu čak sedmero. Zanimljivo je kako uz gnijezdo, vjeverica gradi posebnu dječju sobicu, skrovište i smočnicu. Vrijedno skuplja plodove za zimu. Osim u duplji drveta, zatrpava ih i u zemlju. No, često zaboravi gdje je ostavila zalihu, pa iz njezina spremišta tada niču nove biljke. Kao dobar „šumar" tako pomaže u pošumljavanju.

Vjeverici je za nevremena, raskošni kitnjasti rep kišobran, u borbi štit, a pri nekom visokom skoku na zemlju služi kao padobran koji ublažava skok. Upravo zato ga brižno njeguje i raščešljava.

Poznato je kako vjeverice u prirodi hiberniraju, a za vrijeme zimskog sna, životne funkcije gotovo u potpunosti prestaju, kad im se temperatura tijela izjednačuje se s temperaturom okoliša.

Zimi je hladno i ima snijega, te je tada je potraga za hranom iznimno teška. Vjeverica obično priredi jazbinu u drvetu. Tijekom ljeta se poprilično udeblja, a masno tkivo joj je prava prirodna zaliha za vrijeme zimskog sna. Dolaskom proljeća, buđenje je gotovo iznenadno. Temperatura tijela, koja je bila iznimno niska, za nekoliko sati može se popeti i na 30°C. Taj porast temperature trgne životinju iz obamrlosti.

Stopa smrtnosti mladih euroazijskih crvenih vjeverica visoka je zbog grabežljivih ptica i sisavaca. Manje od jednog od četiri preživi do prvog rođendana. Iako odrasli mogu živjeti 6 do 7 godina u divljini i 10-12 godina u zatočeništvu, većina jedinki vjerojatno živi samo 2-4 godine.

Euroazijska crvena vjeverica navedena je na Crvenom popisu IUCN-a kao VU, odnosno ugrožena vrsta.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više