Zoo vrt Osijek
ENG

MA TKO KAŽE DA SMO KRVOLOČNE?

  • MA TKO KAŽE DA SMO KRVOLOČNE?
07.
December
2020.

MA TKO KAŽE DA SMO KRVOLOČNE?

Svi smo gledali film od kojih nam se ledila krv u žilama, „Pirane“, gdje su ove ribe prikazane kao opasne i agresivne grabežljivice slatkovodnog svijeta. Naravno, film je nešto posve drukčije od realnosti, ali ipak...

Crvene piranje, lat. Pygocentrus nattereri ili crvenotrbe piranje, imaju dva kompleta zuba oštrih poput britve za ubijanje plijena. Tijelo im je posuto srebrnim šljokicama, i, kako im samo ime govori, imaju crvene trbuhe – u mužjaka su intenzivniji nego kod ženki. Mogu narasti i do 33 cm.

Piranje imaju vrlo dobar sluh. U divljini zvuk prskanja (potencijalno od životinje koja se bori) ili prisutnost krvi u vodi pokreće ih da počnu tražiti hranu. Pomoću posebne linije senzora niz strane tijela mogu uhvatiti promjene u tlaku vode, strujama i kretanju drugih životinja u vodi.

Hranjenje piranja može izazvati strahopoštovanje kod promatrača – gotovo je nemoguće odrediti brzinu kretanja ribe prema komadu mesa koji smo spustili u njihov akvarij.

Mlade piranje nalaze se s vanjske strane svoga jata, gdje se mogu lako hraniti. Zanimljivo je da su mlade jedinke svejedi, te jedu kombinaciju ribe, kukaca, rakova, crva, lišća i voća.

Odrasle piranje su isključivo mesojedi. U divljini ne pokazuju koordinirano lovno ponašanje, ali će podivljati ako se izgladne i ako veliki plijen postane dostupan.

Ove ribe u prirodi se nalaze u slatkovodnim rijekama, potocima i jezerima u Južnoj Americi. Žive u jatima, stvarajući osjećaj 'sigurnosti u brojkama'. Mlade piranje provode vrijeme hraneći se i skrivajući se među korovom, pridružujući se jatu kad dostignu dužinu od 5 cm.

Crvena trbušna pirana ima reputaciju opasnog mesoždera, međutim, zapravo su prvenstveno čistač i. Oni se uglavnom hrane divljim slabim, ozlijeđenim, umirućim ili mrtvim životinjama.

Razmnožavanje se događa tijekom kišne sezone, a ženka može položiti oko 5000 jaja na novo uronjenu vegetaciju, često u gnijezda u obliku zdjelice koji je sagradio mužjak.

Crvenotrbe piranje trenutno nisu ugrožene u divljini jer su nenadmašni predatori. Međutim, ponekad se drže kao kućni ljubimci i najčešća su vrsta u trgovini akvarija.

Prema Crvenom popisu IUCN-a nemaju poseban status.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više