x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

KRVAVA PAPIGA, A NIJE PTICA!

  • KRVAVA PAPIGA, A NIJE PTICA!
04.
May
2020.

KRVAVA PAPIGA, A NIJE PTICA!

Sigurno ste zamijetili u Terariju i akvariju osječkog ZOO-a neobično lijepe i zanimljive jarko narančaste ribe.

Nazivaju ih krvavim papigama, iako s pticama nemaju baš nikakve veze, ili Papagaj ciklid, ili Ampilopus citrinellus x Paraneetroplus synspilus ili eng. Blood-red Parrot Ciclid.

Kako god ih nazvali, riječ je o hibridima za koje se pretpostavlja da su nastali križanjem Midas i Crvenokosog ciklida, te ih nikada nećete vidjeti u prirodi. Te su ribe prvi put uzgojene na Tajvanu oko 1986. godine. Obzirom da su umjetna tvorevina, ne treba ih miješati s ostalim sličnim vrstama riba. Njihov je životni vijek oko 15 godina, svejedi su i zahtijevaju isključivo akvarij sa slatkom vodom otvorenoga prostora i mjesta za skrivanje. Krvave papige su srednjeameričke vrste ciklida, jer obje matične vrste potječu iz ovog područja. Vrlo su popularne među akvaristima, ali ih je teško pronaći zbog kontroverze oko miješanja vrsta.

Mnogi tvrde da je hibridizacija neetična, pa ih neke trgovine čak odbijaju prodavati.

Obično su mirne naravi. Mogu biti prilično sramežljivi, pa se često skrivaju među biljkama i ukrasima. Većinu vremena provode u sredini akvarija, a ponekad se spuštaju do dna gdje kopaju u potrazi za hranom.

Uglavnom narastu do dvadesetak centimetara, s okruglim tijelom, velikim perajama, velikim očima i ustima poput kljuna, mužjaci su nešto veći od ženki, a zbog svoje jarko narančaste boje, zasigurno su jedne od najživopisnijih riba u ZOO-u.

Hibridizacija je uzrokovala genetsku manu zbog koje se njihova usta ne mogu u potpunosti zatvoriti, a kao rezultat toga, zubi su im u grlu, što ograničava drobljenje hrane. Svejedi su, tako da mogu jesti i mesnu i billjnu hranu, nebitno je li riječ o suhoj, smrznutoj ili živoj hrani. Ono što je kod njih bitno je da bi bilo idealno da im hrana potone, stoga koristimo pelete u pahuljicama, odnosno sušenu hranu formulirana specijalno za ciklide.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više