Zoo vrt Osijek
ENG

JOŠ JEDNA VJETRUŠA U OPORAVILIŠTU

  • JOŠ JEDNA VJETRUŠA U OPORAVILIŠTU
16.
December
2020.

JOŠ JEDNA VJETRUŠA U OPORAVILIŠTU

Savjesni sugrađanin donio nam je u kutiji malu vjetrušu, koju je pronašao u Bilju. Ozlijeđenu pticu smo odmah proslijedili u veterinarsku ambulantu „Dr Doolitle“ kako bi se što prije obavio pregled i rendgen, odnosno utvrdilo je li što slomljeno.

Ova je mlada vjetruša vrlo vjerojatno udarila u nešto, te se tako ozlijedila. Prema riječima veterinarke, dr. Vesne Vincenc Spasovski, natečen joj je zglob na krilu, a rendgen je pokazao da, srećom, ništa nije slomljeno. Vraćena je u oporavilište, koje se nalazi u sklopu ZOO-a, te ćemo je, čim joj bude bolje, vratiti u prirodu, točnije, tamo gdje je i pronađena.

Do tada, svakodnevno ćemo je hraniti miševima i pratiti tijek njezina oporavka. Recimo i to kako je ovo 81. životinja koja je ove godine dovezena u naše oporavilište.

Inače, vjetruša (lat. Falco tinnunculus) naš je najmanji sokol, izvrstan letač, brz i okretan. Stanovnik je otvorenih krajeva, ali sve više osvaja gradove i postaje naš susjed. Prepoznat ćemo ju po njenom karakterističnom lebdenju u zraku dok brzo maše krilima.

Vjetruše žive na otvorenim prostorima koji nisu previše zarasli i gdje može lako naći plijen. To su često polja, livade, uz vlažna staništa...Vrlo su prilagodljive, pa su osvojile naša naselja, naročito gdje su više zgrade, crkveni tornjevi ili silosi. U pukotinama građevina prepoznaju svoja prvobitna staništa. Gradski trgovi i ostala otvorena urbani prostori za njih su izvanredna mjesta za lov, pogotovo što nema toliko drugih lovaca kao u prirodi. Također, njima paše niska, ošišana trava koja je čest slučaj u dobro upravljanim gradovima.

Većina sokolova izvrsni su i aktivni letači koji u lovu presreću druge price u letu. Vjetruša međutim lovi na tlu, a najviše traži miševe, voluharice i ostale glodavce. Patrolira leteći iznad područja, pogleda uperenog prema tlu. Kada primijeti plijen brzo mašući krilima lebde na mjestu i čeka neopreznog glodavca da izvire iz svojih rupa u tlu i onda se naglo obrušava. Zna se doduše zaletjeti i na neopreznog vrapca ili drugu pticu te veličine, a neće odbiti ni gujavicu ili većeg kukca, naročito zimi.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više