Zoo vrt Osijek
ENG

JELENI LOPATARI

  • JELENI LOPATARI
30.
December
2020.

JELENI LOPATARI

U ovo božićno vrijeme na sve strane nas obasipaju najraličitijim prigodnim ukrasima, a vrlo je čest motiv jelena ili soba.

Upravo danas zato govorimo o jelenima lopatarima, koje možete tijekom cijele kalendarske godine vidjeti u vanjskim nastambama, gdje se nerijetko miješaju s grivastim ovcama i muflonima.

U svako je godišnje doba zanimljivo i edukativno promatrati jelene lopatare – od promjene na njihovim rogovima, do naguravanja rogovima mužjaka u sezoni parenja.

Jeleni lopatari (lat. Dama dama) su sisavci iz reda parnoprstaša iz porodice jelena,ubrajaju se u preživače papkare koji žive u mješovitim listopadnim šumama diljem Europe i Azije.

Najaktivniji su tijekom sumraka i noći, a u prirodi, kao i u ZOO vrtu . Što se prehrane tiče, omiljeni su im mekši dijelovi biljne hrane, odnosno jedu lišće, korijenje, gomolje, drvo, kora, stabljike, sjemenke, žitarice, orašati plodovi i voće.

Mužjaci obično žive samostalno, dok ženke žive u grupama od 7 do 14 jedinki.

Spolno su zreli od 16 do 17 mjeseci, a nakon graviditeta u trajanju od 8 mjeseci, ženka donosi na svijet jedno lane.

Prirodni su im neprijatelji vuk, medvjed i čovjek, a životni vijek im je od 20 do 25 godina.

Zanimljivo je da u jelena lopatara samo mužjaci imaju rogovlje, koje je građeno od koštane supstance, a koje svake godine odbacuju. Tijekom sezone parenja, mužjaci se ritualno naguravaju rogovima. I mužjaci i ženke imaju jako razvijen njuh, sluh i vid.

Tijekom edukacijskih ciklusa u osječkom ZOO-u, nezaobilazan je posjet jelenima lopatarima, koji se jako približe ogradi bez straha jer su već navikli na posjetitelje. A naročito ako im se približite s mrkvom ili jabukom, koju će rado pojesti iz Vaše ruke! To, naravno, mališanima predstavlja osobito uzbuđenje i užitak!

U Europi su jeleni lopatari najpoznatija i najrasprostranjenija "parkovska divljač". Jeleni lopatari se također drže u zatočeništvu zbog baršunastog roga ili za komercijalnu proizvodnju mesa. Budući da ih je lako uzgajati, prisutni su u gotovo svim većim zoološkim vrtovima. Uz to, jeleni lopatari uzgajaju se na velikim, ograđenim, neplodnim livadama kao domaće životinje.

Prema Crvenoj listi IUCN-a, jeleni lopatari pripadaju kategoriji LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više