Zoo vrt Osijek
ENG

IGRA U NASTAMBI

  • IGRA U NASTAMBI
21.
December
2020.

IGRA U NASTAMBI

Mačkolike zvijeri s Madagaskara, fose, obožavaju ljuljačke, a tog se sporta ne odriču ni tijekom tmurnih zimskih dana. Poznajući njihovu narav, zoologinja Tanja i timaritelj Goran pripremili su našim fosama zanimljivu ljuljačku od PVC cijevi velikog promjera I drvene daske obješene o čvrstim lancima. U početku su, inače vrlo znatiželjne fose, prišle oprezno novoj igrački, a onda su ubrzo shvatile kako ući u ljuljačku i uživati u njoj!

Na prvi pogled fosa izgleda poput neke vrste mačke, majmuna ili lasice. Ima šape s kandžama poput mačke, dugačak rep poput majmuna i okrugle male uši poput lasice, pa je lako biti zbunjen! Iako dijeli neke prilagodljive sličnosti s mačkama, fosa je usko povezana s mungosom i cibetkom. Dlaka fose je kratka i gusta, obično je bogate smeđe boje sa zlatnim nijansom i trbuhom svjetlije boje. Rep mu čini oko polovice duljine tijela!

O fosama se malo zna, uglavnom zato što ih nema puno, a žive u zabačenim, šumovitim područjima. Zbunili su znanstvenike početkom 19. stoljeća, jer to je autohtona vrsta koja živi isključivo na Madagaskaru, nadomak istočne obale Afrike. Fose su najveći predatori toga otoka i nemaju prirodnih neprijatelja. Lokalno stanovništvo izgovara ime "foo-sa" i "foosh".

Legende o fosama mogle bi napuniti knjigu! Naime, postoje vjerovanja da miris koji ostavlja fosa ubija perad, životinja može skupiti zjenice oka tako da će potpuno nestati, te da se fosa zna ušuljati u domove i krade bebe iz njihovih krevetića. Druga priča govori o fosama koje uspavanu osobu ližu na takav način da spavača uvode u duboki trans. Jednom pod čarolijom, spavač se više ne može probuditi, a fossa tada ubije svoju bespomoćnu žrtvu. Koliko god ove priče izgledale nevjerojatno, odražavaju njihovu lukavu prirodu.

Fosa je inteligentna, okretna životinja koja se s lakoćom kreće visoko po drveću svog šumskog doma, iako životinja može težiti do 10 kilograma. Taj izuzetno dugi rep pomaže fosi održati ravnotežu dok skače s grane na granu. Kandže koje uvlače poput mačaka i fleksibilni zglobovi pomažu joj da se spusti niz drvo! Iako provodi puno vremena na drveću, fosa je jednako spretna i po zemlji.

O rijetkoj fosi još se može naučiti. Nedavna istraživanja pokazuju da fose drijemaju i love jednako danju i noću, ovisno o raspoloženju ili okolnostima. Ona može prijeći do 26 kilometara dnevno. Samotnjaci su, osim tijekom sezone razmnožavanja.

Kao mesojed, fosa je izvrstan lovac. Jede male do srednje velike životinje, od riba do ptica, miševa i divljih svinja. No, lemuri su njegov glavni izvor hrane, a fosa je jedini grabežljivac Madagaskara koji je u stanju ubiti najveće vrste lemura. Da bi uhvatio lemura, grabežljivac mora biti jako brz - a fosa može skakati, juriti i trčati, te uvatiti i najbržeg lemura. Ona je lovac u zasjedi: prednjim udovima i kandžama hvata svoj plijen, brzo ga ubijajući ugrizom oštrih zuba.

Fose u zoološkom vrtu hrane se miševima, štakorima, piletinom, govedinom, zečevima, mljevenim mesom, purećim vratovima, sirovim jajima, zamorcima i to jednom dnevno, 1 - 1,5 kg po jedinki.

Fose su spremne osnovati svoju prvu obitelj s oko četiri godine starosti, a sezona razmnožavanja je između rujna i prosinca.U leglu bude dva do šest mladunaca koji se rađaju bez zuba i zatvorenih očiju. Majka ih odgaja bez pomoći.

Nije poznato koliki im je životni vijek u divljini; znamo samo da mogu doživjeti do 20 godina u zoološkim vrtovima.

Ugrožena su vrsta zbog gubitka staništa, krčenja šuma i lova, te u divljini ima svega 2.500 jedinki.

Prema crvenoj listi IUCN, fose pripadaju VU kategoriji, odnosno osjetljivim vrstama, CITES: Aspendix II .

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više