Zoo vrt Osijek
ENG

EMUI VOLE ZIMU

  • EMUI VOLE ZIMU
14.
January
2021.

EMUI VOLE ZIMU

Odmah poslije nojeva, druge najveće ptice na svijetu su australski emui, lat. Dromaius novaehollandiae. Iako potječu iz Australije, gdje nastanjuju raznolika područja, od šuma do otvorenih prostora, na različitim nadmorskim visinama, uz obalu ili u unutrašnjosti, oni, čini se, uživaju i u snijegu!

Približite li se ogradi njihove nastambe, oni će doći vrlo blizu i pratiti svaki Vaš korak. No, uzme li se u obzir da je riječ o ptici visine od 1.5 do 1.9 metara i težine od 30 do 55 kilograma, koja Vas promatra ravno u oči, neće Vam baš biti najugodnije.

U njihovoj blizini čut ćete i neobične zvukove. Mužjaci se glasaju kao da izgovaraju „e-muu“, dok ženke proizvode zvukove slične bubnjanju.

Ženka je slična mužjaku, ali teža i često se čini tamnija, svijetloplave kože lica. Mladunci su puno tamnije boje nego ženke, pogotovo područje glave i vrata.

Emui u prirodi jedu sjemenke, plodove, izdanke biljaka, trave i kukce, dok u ZOO-u jedu povrće, voće i brst.

Spolno su zreli nakon 2 – 3godine. Pare se u prosincu i siječnju, a jaja nesu u travnju i svibnju. Gnijezde se u šikarama i šumovitim predjelima. Gnijezdo grade mužjaci u tlu, prekriveno lišćem, grančicama i travom. Nesu najčešće 5 − 15 jaja, a inkubacija traje 48 − 56 dana. Oba roditelja sjede na jajima i u tom vremenu se ne hrane, ne piju vodu i ne vrše nuždu. U tome im pomažu masne naslage iz kojih dobivaju energiju. Brigu za mladunce u potpunosti preuzimaju mužjaci.

Raznovrsna prehrana im omogućuje brz rast i razmnožavanje, ali zbog nedostupnosti hrane te ponekad i vode na istom području tijekom godine, prisiljeni su na selidbe. U sušnim dijelovima Australije često prelaze po nekoliko stotina kilometara. Kad imaju hrane u izobilju, nagomilavaju velike količine masti, što im omogućuje preživljavanje u nadolazećim selidbama.

Najveći im je prirodni neprijatelji dingo.

Emui mogu trčati čak 50 km/h i dobri su plivači.

Životni vijek im je u divljini do 10 godina, a u zatočeništvu od 15 do 20 godina.

Prema Crvenoj listi IUCN-a, emui pripadaju kategoriji LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više