Zoo vrt Osijek
ENG

EKIPA IZ CRTIĆA "NEMO"

  • EKIPA IZ CRTIĆA "NEMO"
11.
January
2021.

EKIPA IZ CRTIĆA "NEMO"

Uz deset slatkovodnih akvarija, u našem Akvariju i terariju postoje još dva morska. Ono što ih krase su ribe tropskih koraljnih grebena ali i živo kamenje, koje služi za naseliti koralje i filtraciju istoga. Živo kamenje podrijetlom je iz Jakarte (Indonezija), a oba morska akvarija sadrže brojne vrsta riba ali i koralja. Morski akvariji su živi prikazi koraljnih grebena tropskih mora - Šri Lanka, Bali, Pacifik, Tihi ocean, Indijski ocean, Havaji... U jednom akvariju dominiraju ribe klauni koji žive u simbiozi s morskom vlasuljom anemonom, mališanima najpoznatiji iz svjetski poznatog dugometražnog crtića „Nemo“.

Morska riba klaun, lat. Amphiprion ocellaris, živi u Tihom oceanu, a naraste do osam centimetara dužine. Živi u morima jugoistočne Azije i sjeverozapadne Australije, a nastanjuju koraljne grebene i zaštićene lagune na dubini do 15 m.

To su ribe narančaste do crvenosmeđe boje, s tri bijele pruge na tijelu i glavi. Bijele pruge su obrubljene crnom bojom. Mnoge narastu i do 11 centimetara dužine. Zanimljivo je da su ženke veće od mužjaka.

Jeste li znali da su ribe klauni dvospolci? To znači da se prvotne jedinke razvijaju kao mužjaci, a kasnije samo neke u ženke, a kad ženka ugine, najveći mužjak postaje ženka. Veće mlade ribe razvijaju se u mužjake.

U prirodi se hrane zooplanktonom, algama, ostacima hrane i raznim parazitima koji nastanjuju vlasulju, dok u ZOO-u jedu dehidriranu hranu za morske ribe na bazi račića.

Razmnožavanje se odvija tijekom cijele godine. Prije mriješćenja mužjak pravi gnijezdo čisteći kamen od smeća i kamenčića. Gnijezdo se uvijek pravi blizu vlasulje, kako bi jaja imala zaštitu njezinih lovki. Ženka polagaže 100 -1000 velikih narančastih jaja u gnijezdo. Mužjak ih oplođuje, te se jaja pričvršćuju za podlogu tankim nitima.

Obzirom da su ribe klauni loši plivači, u otvorenom moru predstavljaju lak plijen predatorima. Zato i žive u simbiozi s vlasuljama. Vlasulje im pužaju zaklon, dok riba svojim neobičnim pokretima i meškoljenjem unutar vlasulje potiče cirkulaciju morske vode i na taj način pomaže morskoj vlasulji da diše. Mlade ribe moraju proći razdoblje aklimatizacije dok ne postanu imune na otrov vlasulje, a od čega ih štiti sluz.

Prirodni su im neprijatelji druge ribe i zmijače, koje im jedu uglavnom nezaštićena jaja, dok su kao odrasle jedinke zaštićene vlasuljinim lovkama.

U prirodi mogu doživjeti 6-10 godina.

Prema Crvenoj listi IUCN-a, ribe klauni pripadaju kategoriji NE – neprocjenjena vrsta.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više