x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

CRVENOUHA KORNJAČA-INVAZIVNA VRSTA

  • CRVENOUHA KORNJAČA-INVAZIVNA VRSTA
21.
May
2020.

CRVENOUHA KORNJAČA-INVAZIVNA VRSTA

Nakon nekoliko kišnih i tmurnih dana, lijepo i toplo vrijeme izmamilo je gmazove i vodozemce iz naših jezera na sunčanje. Uz žabe, guštere i poneku vodenu zmijicu, na suncem okupanoj obali uz jezero vidjet ćete puno kornjača koje su doplivale i ugodno se smjestile podigavši glave visoko prema nebu. Lijep prizor, no, ukoliko ste malo glasniji, kornjače će se odmah vratiti u vodu.

Prvo što ćete pomisliti je to da su pred Vama naše autohtone barske kornjače. No, ovdje prevladavaju crvenouhe i žutouhe kornjače, koje su invazivne vrste, odnosno agresivne prema našim domaćim vrstama.

Naime, u posljednje vrijeme, vodene su kornjače postale vrlo popularni kućni ljubimci. Ljudi su ih nabavljali zbog pristupačne cijene i simpatičnog izgleda. No, nakon nekog vremena, kornjače bi im dosadile, i oni bi ih jednostavno pustili u prirodu, odnosno u obližnje jezero ili potok. A tada su napravili jako veliku grešku!

Crvenouhe kornjače uvrštene su u popis stotinu najgorih stranih invazivnih vrsta gmazova u svijetu, te su sada njezin uvoz i prodaja strogo zabranjeni.

Crvenouha kornjača, lat. Trachemis srypta elegans, poluvodena je kornjača podrijetlom iz mirnih voda stajaćica jugozapadnog dijela Sjeverne Amerike. Zovemo je crvenouhim kornjačama jer ih karakteriziraju crvene mrlje na bočnim dijelovima glave, gdje su joj smještene uši.

One su se brzo prilagodile na život u našim jezerima, te su počele opasno ugrožavati domaću, autohtonu floru i faunu. Dok su mlade, one se hrane isključivo mesom, a odrasle postaju svejedi. U prirodi se hrane velikim brojem biljaka i životinja: od malih beskralježaka, riba i vodozemaca do manjih ptica i sisavaca.

U Europi je puštanje crvenouhih kornjača u prirodu dovelo do ugrožavanja staništa već ugrožene barske kornjače (lat. Emys Orbicularis), na način da su joj crvenouhe preotele stanište i hranu. Problem je uistinu velik jer se crvenouha kornjača počela razmnožavati i u našim krajevima. Dodatan je problem činjenica da mogu narasti do 40 cm, a barska do 30 cm. Crvenouhe kornjače mogu doživjeti od 20 do 50 godina u prirodi, dok barske žive oko 30 godina. Recimo i to kako crvenouhe kornjače ranije dostižu spolnu zrelost (spolno zrele sa 3-4 godine, a barske od 5 do 12 godina) i polažu veći broj jaja. Sve je to dovelo do donošenja zakona o zabrani uvoza i prodaje crvenouhih kornjača.

Ukoliko imate ovakve kornjače kao kućne ljubimce, one će Vas dugo uveseljavati svojim ponašanjem i izgledom, ali nikako ne zaboravite da je puštanje kućnih ljubimaca u prirodu zabranjeno i to je kazneno djelo.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više