x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

CRNI LABUD

  • CRNI LABUD
12.
May
2020.

CRNI LABUD

Uobičajeno je vidjeti na Dravi, primjerice, elegantne bijele labudove. No, crne labudove možete vidjeti u Australiji, Tasmaniji i Novom Zelandu ili u našem zoološkom vrtu.

Crni labudovi, lat. Cygnus atratus, su ptice guščarice iz porodice pataka, te naseljavaju isključivo nizinska vodena staništa. Velike su to ptice - odrasli crni labud može narasti od 1,1 do 1,4 metra, a može biti težak od 6 do 9 kilograma. Raspon krila u letu može iznositi od 1,6 do čak 2 metra!

Dnevne su životinje, a na njihovom jelovniku su vodene biljke i trava. Zanimljivo je da stvaraju stabilan par za cijeli život (poput ždralova o kojima smo već pisali) i žive u jatima do 1000 jedinki.

U prirodi su im najveći neprijatelji gavran, štakor, jastreb, orao, galeb,te čovjek. Životni vijek im je 40 godina u prirodi.

Spolno su zreli od 18 do 36 mjeseci. Ženka polaže 5 - 8 jaja u gnijezdo, a vrijeme inkubacije je od 35 do 48 dana. Oba roditelja sjede na jajima i zajedno se brinu o mladuncima. Nema razlike među spolovima u boji perja, jedino su mužjaci neznatno veći od ženki. Mladi ptići su sivo-smeđe boje s perjem tamnih rubova.

U obrani svojih potomaka znaju biti vrlo agresivni i opasni.

Imaju nekoliko načina vokalizacije - u vrijeme parenja ispuštaju krikove, a kad su u opasnosti, ljutito sikću. Dok lete, vrat im je ispružen, a krilima ritmično udaraju.

Crni labudovi su popularni među ljubiteljima ptica. Ljudi imaju koristi od crnih labudova, te ih nerijetko uzgajaju zbog jaja ili ih drže kao kućne ljubimce.

Prema crvenoj listi IUCN-a, crni labudovi pripadaju kategoriji LC - najmanje zabrinjavajućoj.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više