Zoo vrt Osijek
ENG

ČETIRI MALE UŠARICE U OPORAVILIŠTU

  • ČETIRI MALE UŠARICE U OPORAVILIŠTU
26.
May
2020.

ČETIRI MALE UŠARICE U OPORAVILIŠTU

Male ušarice (Asio otus otus), ptice otvoreni staništa nasejavaju područja uz rubove šuma, predjele s raštrkanim drvećem, ali su se prilagodile životu u neposrednoj blizini čovjeka. Često ih nalazimo u gradovima i selima (parkovi, dvorišta, zvonici).

Obzirom da oporavilište u sklopu ZOO vrta pomaže iscrpljenim, povrijeđenim i ranjenim životinjama, te ih osposobljava ih za povratak u prirodu, naši sugrađani često nazivaju i dovoze male ušarice koje su pronašli.

Trenutno u jednoj volijeri imamo četiri mlade sove ušarice, čučavce, prekrivenih paperjem. Tijekom odrastanja mladi ušarica kad se počinju osamostaljivati, sami "iskaču" iz gnijezda te ostražuje okolinu i uče da samostalno love. Normalno je da se u tom procesu odrastanja mladunac nađe na zemljji, ali čak iako u tom razdoblju mladunci nisu dobri letači, te to nadoknađuju spretnošću da se sami ponovno popnu na drvo koristeći kandže i kljun, i da se spretno penju po granama. U tom uzrastu mladunci su i dalje zavisni od roditelja koji dolijeću do nji i nastavljaju ih hraniti van gnijezda iduća dva mjeseca. Tada mlade sove također uče kako da ulove plijen i da se samostalno hrane.

U ovoj maloj foto-galeriji pogledajte kako ih ranimo u oporavilištu ZOO vrta; sitnim sisavcima, kao što su voluharice i miševi. Ove će četiri jedinke za koji tjedan biti puštene u prirodu, čim se izmitare, odnosno umjesto paperja dobiju perje i počnu samostalno letjeti.

Podsjetimo, u slučaju da nađete mladunca na zemlji najbolja pomoć koju mu možete pružiti je da ga vratite na drvo. Za to vam može poslužiti duži štap (grana), uhvatite mladunca (pazite da vas ne ogrebe oštrim kandžama - možete koristiti rukavice) te ga stavite na jedan kraj grane i podignite što više u krošnju. Pričekajte da mladunac sam pređe na granu drveta. Ako mladunac opet padne, ponovite postupak i opet ga podignite na drvo. Preporuka je da mladunca vratite tamo gdje ste ga zatekli jer su mu roditelji u blizini. Pogledajte malo po krošnjama okolnih stabala, možda ugledate i druge mladunce, pa im pridružite nađenog mladunca.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više