Zoo vrt Osijek
ENG

AXIS JELENI

  • AXIS JELENI
14.
December
2020.

AXIS JELENI

Jedne od naših najelegantnijih, najbržih, a ujedno i najplahijih životinja, svakako su Axis jeleni.

Rijetko kada ćete ih vidjeti izbliza, jer se gotovo nikad ne približavaju ogradi, a naročito kad su posjetitelji u blizini. Upravo zato, tijekom obilaska ZOO-a, edukatori upozoravaju djecu da u blizini Axis jelena budu vrlo tihi ako ih žele vidjeti.

U prostranoj nastambi, koja se nalazi preko puta zebri, imaju dovoljno prostora za istrčavanje, hranjenje, skrivanje, razmnožavanje, gotovo kao da su u prirodi.

Inače, Axis jeleni, lat. Axis Axis, dolaze iz Indije, Nepala, te Šri Lanke, gdje nastanjuju travnjake i otvorene šume, rijetko zalazeći u teške džungle.

Axis jeleni su svijetlosmeđe boje s bijelim krznom na trbuhu, nogama i vratu. Imaju crnu prugu u sredini leđa, a ono što je karakteristično za njihh su bijele mrlje koje pokrivaju većinu tijela. Samo mužjaci imaju rogove koje sezonski odbacuju.

Na njihovom jelovniku u prirodi se nalaze trava, cvijeće, voće i gljive. Osim što obožavaju divlje voće i cvijeće, u zoološkom vrtu dobivaju mješavinu za preživače, sijeno, kukuruz, melasu, zob i brašno od lucerne.

Ono što je zanimljivo o Axis jelenima je to što su oni jedna od 3 vrste jelena koja će zadržati bijele mrlje na svom krznu cijeli život, ne samo dok su mladi jeleni poput većine jelena.

U našem ZOO-u možete ih vidjeti tijekom cijele godine.

Prema Crvenom popisu IUCN-a, Axis jeleni pripadaju skupini LC, odnosno, najmanje zabrinjavajućoj.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više