x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

AUSTRALSKE NELETAČICE

  • AUSTRALSKE NELETAČICE
11.
May
2020.

AUSTRALSKE NELETAČICE

Ako Vam netko spomene veliku pticu koja ne leti, tko Vam prvo padne na pamet? Vjerojatno noj. Ali, osim nojeva, postoje nešto manje ptice, također nojevke, iz porodice Dromaiidae, a koje dolaze iz daleke Australije.

Emu, lat. Dromaius novaehollandiae, ima tijelo dugo od 150 do 190 cm, težine od 30 - 55 kilograma. Ženka je slična mužjaku, ali je teža i nešto tamnija, svijetloplavoga lica. Mladunci su puno tamnije boje od ženki, pogotovo područje glave i vrata.

Nastanjuje raznolika područja, od šuma do otvorenih prostora, na različitim nadmorskim visinama, uz obalu ili u unutrašnjosti. Izbjegava gusto naseljena područja.

U prirodi se emui hrane sjemenkama, voćem, izdancima biljaka, travama i kukcima, dok u ZOO vrtu jedu povrće, voće, sjemenke i brst.

Gnijezde se u šikarama i šumovitim predjelima. Pare se u prosincu i siječnju, a jaja nesu u travnju i svibnju. Gnijezdo grade mužjaci i ono je obično plitka udubina u tlu, široka 1-2m i prekrivena lišćem, grančicama i travom. Nesu 5-15 jaja, najviše 24. Inkubacija traje 48-56 dana. Mužjaci također sjede na jajima i u periodu kada sjede na jajima ne hrane se, ne piju vodu i ne vrše nuždu. U tome im pomažu masne naslage iz kojih dobivaju energiju. Brigu za mladunce u potpunosti preuzimaju mužjaci. Spolno su zreli nakon 2-3 godine.

Zbog raznovrsne prehrane brzo rastu i razmnožavaju se, ali su zbog nedostupnosti hrane i vode tijekom godine prisiljeni i na selidbe. Znaju često prelaziti i po nekoliko stotina kilometara. Kako bi izdržali takav tempo života, emui imaju važnu prilagodbu - kad imaju hrane u izobilju, nagomilavaju velike količine masti što im omogućuje preživljavanje u nadolazećim selidbama. Tako mogu izdržati bez hrane i nekoliko tjedana.

U divljini žive do 10 godina, a u zatočeništvu od 15 do 20 godina. Najveći su im neprijatelji dingo, orao i jastreb.

Mogu postići brzinu od 50 km/h u trku i dobri su plivači. Glasanje mužjaka često zvuči kao da izgovaraju "e-muu", što se može čuti na velike udaljenosti. Ženke proizvode zvukove slične bubnjanju.

Prema crvenoj listi IUCN, emui pripadaju kategoriji LC, odnosno najmanje zabrinjavajućoj vrsti.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više