x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

Uspješan Svjetski dan ptica selica

  • Uspješan Svjetski dan ptica selica
10.
Svibanj
2019.

Uspješan Svjetski dan ptica selica

Svjetski dan ptica selica i ove je godine pobudio veliki interes naših posjetitelja.

Učenici osnovnih i srednjih škola sa zanimanjem su pratili sve ono što su im pripremili studenti Odjela za biologiju Osječkog sveučilišta, a vezano uz plastično zagađenje i koje probleme uzrokuje jednokratna plastika kod raznih populacija životinja, s naglaskom na ptice selice i njihova staništa.

Primjerice, mrtvi pilići sa želucima punim plastike, isprepletene i ugušene ptice plastičnim prstenom i mrežama, sve su to stvarne posljedice koju plastika uzrokuje pticama i drugim divljim životinjama.

Također, i napušteni ribolovni alat vrlo je opasan jer se u metrima silka upetljaju ptice, ali se isto tako mogu zaraziti infekcijama i tako se utopiti. Često su zarobljene ptice ograničene u kretanju i lako postaju plijen drugim životinjama.

Mi možemo pomoći pticama selicama tako što ćemo smanjiti, ponovno iskoristiti i reciklirani plastične materijale i zamijeniti i ekološkim alternativama, pridružiti se aktivnostima čišćenja okoliša u svom gradu, bilo na plažama ili uz rijeke i naravno, proširiti riječ protiv pretjerane, nepotrebne upotrebe i štetnog odlaganja plastike.

Svjetski dan ptica selica u ZOO vrtu Osijek upotpunili su i članovi Sokolarske udruge "Sveti Bavon" iz Slavonskog Broda koji su posjetiteljima sa zadovoljstvom predstavili grabljivice sokola i jastreba, kao i dva ptića stara 20-ak dana.

Zahvaljujemo svim sudionicima što su se odazvali našem pozivu kako bi zajednički obilježili ovaj značajan eko-datum.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više