x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

Stigle su nam fose!

  • Stigle su nam fose!
09.
Studeni
2018.

Stigle su nam fose!

Jesen nam je obilježena novom životinjskom vrstom, koju nikad do sada nismo imali, a nemaju je čak ni ZOO vrtovi u blizini. Nakon višemjesečnih priprema, stigle su nam fose (Cryptoprocta ferox)!

Riječ je o dva mlada brata, starima oko godinu dana, koji su nam stigli iz Engleske.

Inače, fosa je endemska vrsta, najveći predator s Madagaskara. Naseljava šume i savane od obalnih nizina do planinskih područja otoka. Zbog gubitka staništa i lova danas je ugrožena vrsta. Populacija fosa na Madagaskaru se danas procjenjuje na oko 2.500 jedinki, te su na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodnog saveza za očuvanje prirode.

Znanstvenici su ih do nedavno smatrali primitivnom vrstom mačkolikih zvijeri, dok ih moderna istraživanja povezuju s cibetkama i mungosima!

Naziv za rod Cryptoprocta znači „skriven u stražnjem dijelu“, a odnosi se na udubljen dio oko anusa gdje se nalaze mirisne žlijezde, koje im služe za označavanje svog teritorija.

Vrlo su spretne i elegantne, veličine od 60 do 80 cm, s iznimno dugim repom oko 70-90 cm. Teške su od 8 do 15 kg, dok su mužjaci nešto veći od ženki.

Vješto se penju i skaču po drveću i žive samačkim načinom života. Mužjaci i ženke se nalaze samo u vrijeme parenja (u rujnu i listopadu). Zanimljivo je da se sam akt parenja odvija u krošnji drveta koju ženka odabere! Ona se pari cijeli život na istom drvetu, a razmnožava se s više mužjaka tijekom vremena udvaranja. Nakon graviditeta od 3 mjeseca na svijet dolaze 2-3 mladunca u brlogu koji je majka napravila u starim termitnjacima.

Osnovna hrana u prirodi su im lemuri (čak 50%), veliki madagaskarski štakori, ptice, gmazovi, insekti, domaća perad i svinje.

U ZOO vrtu fose se hrane štakorima, piletinom, govedinom, zečevima, mljevenim mesom, sirovim jajima, zamorcima i to jednom dnevno 1 - 1,5 kg po jedinki!

Fose u osječkom ZOO-u možete vidjeti u novobnovljenoj nastambi, gdje je donedavno živio leopard. Nastamba je proširena sa 130 na čak 240 m2!

Obzirom da su to izuzetno aktivne zvijeri, vrsni penjači, i nastamba mora zadovoljavati njihove potrebe. Vanjski dio, visine oko 5 metara, uređen je s puno elemenata za penjanje, povišenih mjesta za odmor, sunčanje, zaklona od vjetra, kiše, sunca, grmlja s prirodnom podlogom – travom, pijeskom i slično. Unutarnji grijani dio nastambe ima dva odvojena dijela od 11 i 16,5 m2, s tim da posjetitelji mogu promatrati fose i zimi kroz staklenu stijenu.

Nema pouzdanih podataka o starosti koju dožive u prirodi, dok u ZOO vrtovima dožive starost u prosjeku oko 20 godina.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više