x

60g ZOO vrta!

Klikni i pogledaj promotivni film snimljen povodom 60 godina postojanja ZOO-vrta Osijek.

Zoo vrt Osijek
ENG

Obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

  • Obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH
22.
Svibanj
2018.

Obilježen Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

I ove godine Međunarodi dan bioraznolikosti, koji je u Republici Hrvatskoj i Dan zaštite prirode, obilježen je u ZOO vrtu Osijek prigodnim predavanjem koje su za posjetitelje održale naše drage gošće iz Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima OBŽ, stručna voditeljica dipl.ing. Ivana Buzuk i stručna suradnica, dipl. ing. Željka Vrebac.

Na predavanju se moglo čuti kako bioraznolikost označava raznolikost života u nekom ekosustavu, biomu ili na čitavom planetu, te obuhvaća genetičku raznolikost, raznolikost vrsta i ekousustava.

Unošenje stranih vrsta u ekosustave jedna je od velikih prijetnji bioraznolikosti.

Zahvaljujući ljudskim aktivnostima, neke su se vrste prenijele s područja na kojima su oduvijek živjele na područja na koja nikad prirodnim putem ne bi niti dospjele. Tako je, između ostaloga, za primjer istaknuta žutouha i crvenouha kornjača te druge egzotične životinje i biljke koje ljudi iz određenih razloga puštaju u prirodu i one postaju invazivnim vrstama.

Ovogodišnji slogan 25 godina očuvanja bioraznolikosti koji se obilježava u cijelom svijetu je "Osigurati život na zemlji" .

Predavačice su podsjetile kako je Zakonom o zaštiti prirode u našoj županiji zaštićeno čak 18 područja (1 posebni rezervat, 1 regionalni park, 1 spomenik prirode, 1 značajni krajobraz i 12 spomenika parkovne arhitekture), a od kojih J.U. upravlja sa 16 područja.

Pokroviteljstvo

Postanite posvojitelj životinja ili sponzor Zoološkog vrta

Postanite posvojitelj životinja

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost posvojenja...

više

Postanite sponzor Zoo vrta Osijek

Zoološki vrt Osijek potaknut dugogodišnjom tradicijom europski zoo vrtova, 2011 godine uvodi mogućnost sponzoriranja...

više